Mij hoor je niet klagen in én over de zomer. Ik hou van het warme weer, de lange, lichte dagen en de vrolijkheid die vat op mensen krijgt. De rode vlekjes op mijn huid die het stralende bolletje aan de hemel veroorzaakt, neem ik voor lief. Maar hardlopen in de warmte, man o man! Dat vind ik nog steeds een beproeving. 

Dat is overigens puur persoonlijk. Er zijn genoeg hardlopers die opeens als de brandweer gaan zodra de zon gaat schijnen. Ik bezwijk er helaas eerder door. Maar met deze tips wordt hardlopen in de zomer een eitje!

1. Kies het juiste tijdstip

Dit is er een van Stichting Open Deur, ik weet het, maar als je ‘s ochtendsvroeg of later op de avond loopt, is het natuurlijk een stuk minder warm. Perfect voor een fijne afstandsrun! Ik ben niet geschikt voor avondloopjes (man, die zware benen!), maar ik vind het heerlijk om rond 8 uur ‘s ochtends te gaan draven. Stel dat je nou echt fanatiek bent, dan kan je er ook één voor je werk uitknallen. Wat dacht je van een uurtje of half 7?

2. Kies de juiste kleding

Hardlopen kan je goed combineren met het krijgen van een mooie, bruine huid (of een rode, als je net als ik zonne-allergie hebt), maar zo min mogelijk kleding aantrekken is onverstandig. Het klinkt heerlijk koel en comfortabel, maar zweet in combinatie met wind kan ervoor zorgen dat je kou vat en dat je spieren stram worden. Draag daarom altijd, bij voorkeur lichte, kleding dat je zweet opvangt.

En vergeet daarbij ook geen hip petje op te zetten. Zo komt de zon niet rechtstreeks op je bolletje terecht.

3. Kies de juiste route

Je kan natuurlijk over de hei gaan dartelen zonder enige vorm van beschutting, maar je kan ook kiezen voor een tochtje door het bos met de beschutting van de bomen. Drie keer raden welke plek het meest verstandig is? Ik loop over het algemeen langs de Maas, waar ik kan genieten van een fijn, koel briesje. Of een keiharde storm, ligt eraan wanneer ik er ben.

Het punt is: wanneer je beschut loopt, neem je in ieder geval al de warmte van de zon weg. De temperatuur blijft hetzelfde, maar de extra hitte en zonnebrand blijven achterwege.

4. Kies de juiste accessoires

Persoonlijk ben ik voor zo'n onwijs cool petje met een ventilatortje erin, maar ik doel nu meer op extra versnaperingen. Denk bijvoorbeeld aan extra water (duh) en extra eten, zoals een banaan en iets met zout erin. Als je veel zweet, verlies je namelijk ook veel zout. Het gevolg daarvan is weer dat je je erg flauw kan voelen. Nee, ik raad je nu niet aan om een zak chips mee te nemen, maar een smart bar is zo gek nog niet.

Heb jij nog een briljante hardlooptip voor tijdens de zomer? Laat het me weten! 

photo credit: Sneaking up on Laura running via photopin (license)

Gabriella

Bekijk de berichten

    • Bedankt, Nicole! Ik heb altijd van die zware benen tijdens en na een avondrondje.. Heb jij hetzelfde probleem?

Deel
Gepubliceerd door
Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

2 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

2 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

2 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

2 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

2 jaar geleden