Voor mijn verjaardag wilde ik een goddelijke taart maken die niet het goddelijke aantal calorieën zou bevatten. Hij moest lekker zoet zijn, maar het liefst zonder toegevoegde suikers, slagroom en allerlei andere slechte dingen. Havermout mocht de taart (na een veto van mijn moeder) niet bevatten, dus ik kwam al snel uit in de kwarktaartenhoek. Na lang zoeken en veel zuchten en steunen vond ik de Onweerstaanbare Citroenkwarktaart. En het klopt: het ís onweerstaanbaar!
Ingrediënten
Bodem:
- 175 gram amandelmeel
- 120 gram dadels
- 1 theelepel vanillearoma
- 1 eetlepel koekkruiden
- 3 eetlepels water
Vulling
- 750 gram Optimelkwark Citroen (dat is ongeveer 1 1/2 bakje)
- 5 blaadjes gelatine
Topping
- Pure chocolade met 72% cacao
- Blauwe bessen (optioneel)
- Rode bessen (optioneel)
Iedereen klaar? Bakken maar!
De bodem:
- Doe de amandelmeel, de dadels, de vanillearoma en de koekkruiden in een blender en hak alles fijn. Het is de bedoeling dat het na het mixen allemaal aan elkaar plakt en dat er een soort deegbal ontstaat. Bij mij was dit niet het geval, waarschijnlijk waren mijn dadels wat droger, dus ik heb er 3 eetlepels water bij gedaan.
- Leg bakpapier over je taartvorm voordat je de bodem er in doet. Anders wordt het een lastige expeditie om je bodem nog netjes uit je vorm te krijgen.
- Leg het deeg in het midden van de taartvorm en druk hem met de bolle kant de lepel voorzicht uit. Het is de bedoeling dat er overal een even dik laagje komt.
- Zet hem in de koelkast.
De vulling
- Leg de gelatineblaadjes in een ruime kom met water en laat ze 5 minuten weken. Ondertussen kan je alvast de kwark afwegen en deze in een grote mengkom doen.
- Doe de gelatine met een klein beetje (iets meer dan alleen het druipvocht) in een pannetje en laat het op een laag vuurtje smelten. Dit is echt een kwestie van seconden dus blijf er goed naar kijken!
- Meng de gelatine met de kwark. Je moet flink door roeien want stukjes gelatine in je taart zijn niet lekker.
- Schenk de kwark over je taartbodem en laat deze voor minimaal 2 tot 4 uur in de koelkast staan. Zo kan de gelatine goed hard worden.
De topping
- Hak de chocolade in kleine stukjes en drapeer deze gezellig over de taart. Het is een perfecte tegenhanger van de frisse citroen, maar hij is ook heel puur en heeft een sterke smaak dus gebruik niet te veel.
- Serveer bij de taart een handje blauwe en rode bessen. Dit staat niet alleen erg leuk, het is ook nog eens lekker. Uiteraard is het ook mogelijk het fruit achterwege te laten.
Je mag nu vol trots je taart aansnijden en beginnen met genieten. Het is ook een echte aanrader als toetje. Door de frisse smaken is het een perfecte afsluiter van een lekker diner.
Geef een reactie