Ik had tot voor kort geen idee wat granola was. Het ziet er enorm lekker uit en je wordt er mee doodgegooid op Instagram, maar ik wist niet dat je het ook zelf kon maken. Dus wel! Het is super eenvoudig, enorm lekker en het is ook nog eens een stuk gezonder dan de meeste müsli.
Ingrediënten
- 100 gram havermout
- 20 gram gemalen kokos
- 80 gram studentenhaver (zonder krenten)
- 1 handje krenten (die uit de studentenhaver)
- 3 eetlepels agave siroop
- 3 eetlepels walnootolie of kokosolie
Iedereen klaar? Bakken maar!
- Begin bij het begin: verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe de havermout, gemalen kokos, studentenhaver, agave siroop en olie in een grote kom. Ik heb voor studentenhaver gekozen omdat dit goedkoper is dan verschillende soorten noten apart kopen. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een mix te maken van walnoten, pecannoten en bijvoorbeeld paranoten.
- Meng alles goed door elkaar totdat het een beetje plakkerig is. Kleeft het nog niet genoeg? Doe er dan nog een beetje agave siroop bij.
- Leg alles op een bakpapiertje en zorg ervoor dat er geen ‘hoopje' ontstaat. Het gehele mengseltje moet namelijk egaal gekleurd worden.
- Schuif de bakplaat de oven in voor ongeveer 15 minuten. Is het dan nog niet mooi bruin? Laat ze 5 minuten langer zitten.
- Even tussen jou en mij: ruikt het niet nu al ongelooflijk lekker?
- Als je granola helemaal mooi bruin is, mag de oven uit en kunnen de krenten erbij. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen deze achterwege te laten.
De granola is heerlijk bij zelfgemaakt ijs of op yoghurt.
Karin says
De eerste keer legde ik alles op een bakpapiertje maar de kans bestaat dat het bakpapier door het gewicht van de granola tussen de spijltjes van het rooster glipt, met als gevolg een ‘ovenvloer’ vol met granola (wat dus bij mij gebeurde! 😉
Tweede keer een ovenschaal gebruikt. Ietsje vaker omscheppen dat wel, maar ook met goed resultaat.
Heerlijk om iedere ochtend een schaaltje yoghurt met home-made granola te eten!
Gabriella says
Ai, dat is lastig inderdaad, Karin. Ook zonde van je granola! Ik bak het tegenwoordig altijd in een brownieblik. Daar zijn ze niet voor gemaakt, maar het werkt wel.