Toen ik 12 was, had ik een voetbaltrainer die het altijd maar over leermomenten had. Wanneer er iets niet ging zoals gepland, zei hij meteen dat dit iets was waar we van konden leren. Pas jaren later heb ik eindelijk door wat hij bedoelde: je kan de angst om te falen omzetten in leermomenten.
Ik gebruik hier bewust ‘angst om te falen' in plaats van ‘faalangst'. Wanneer je serieus last hebt van dat laatste, kom je met mijn tips niet ver. Faalangst is erg heftig en daarvoor kan je in gesprek met een psycholoog.
Angst om te falen hebben wel allemaal weleens. Je hebt kneitertje hard geleerd voor een tentamen en toch ben je vlak voor aanvang bang dat je hem niet gaat halen. Of wanneer je besluit je baan op te zeggen om voor jezelf te beginnen en de gedachten wat er allemaal fout kan gaan, ploppen bij je op.
Niet willen falen is een natuurlijk gevoel dat je behoedt voor het doen van stomme dingen. Echter, soms neemt het de overhand en doe je eigenlijk niets meer omdat je bang bent dat je op je bek gaat. Herkenbaar? Dan is het hoog tijd dat je aan de bak gaat, want we laten ons natuurlijk niet tegenhouden door een stom stemmetje dat zegt dat wij het niet kunnen!
Iedere keer als je bang bent om te falen, moet je jezelf afvragen wat het ergste is dat er kan gebeuren. Voorbeeld:
Als ik iemand aanspreek, zeg ik door de zenuwen vast iets heel stoms.
Als ik iets heel stoms zeg, denkt diegene vast heel gek over me.
Als diegene vast heel gek over me denkt, dan….
Ja, dan wat? Wat is nou het allerergste aan het feit dat iemand iets geks over je denkt? Toch helemaal niets? Een mooie vraag om erachteraan te stellen, is: “Did you die!?” Met andere woorden: heeft deze ‘faalactie' ervoor gezorgd dat je dood ging? Welnee, het heeft ervoor gezorgd dat je iets hebt geleerd!
Je hebt namelijk ontdekt dat je niet volledig op je gemak bent als je een vreemde aan moet spreken. Dat kan, geen enkel punt. Dit valt namelijk prima te oefenen. Noteer dit leermoment en schrijf je gevoel erbij. Wat ging er nou op dit moment door je heen, waardoor jij, in jouw ogen, iets heel geks zei? Kijk goed naar de randzaken, zoals wie de persoon was tegen wie je iets zei, of het een heel druk feestje was of juist een feestje waar je jezelf helemaal niet thuis voelde.
Als je dit allemaal op papier hebt gezet, kijk je naar de dingen die je zelf kan veranderen. Als de gelegenheid zich weer eens voordoet, probeer je het gewoon weer een keer. In gedachten heb je het vorige leermoment en weet je precies hoe je het nu moet aanpakken.
Het kost tijd en inzet om deze omschakeling in mindset te maken. Sowieso kost het trainen van je mindset heel veel tijd. Je loopt immers ook niet in 1 keer 5 kilometer hard, toch? Blijf het oefenen en hou jezelf voor dat je niet faalt, maar dat je een leermoment creëert.
Er kan altijd wel iets fout gaan, dat hoort nu eenmaal bij het leven. Hoe je ermee omgaat, is echter aan jezelf. Blijf je tegen jezelf zeggen dat je een stomme fout hebt gemaakt of kies je ervoor om het een leermoment te noemen?
Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…
We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…
40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…
We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…
Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…
40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…