Mediteren is een kwestie van oefenen, oefenen en nog meer oefenen. Maar als je om de haverklap wordt afgeleid, is de kans groot dat je al snel de handdoek in de ring gooit. Zonde, dat moet je echt niet doen! Ik heb er zelf ook veel last van, maar als je doorzet, kan je met mediteren heel veel mooie dingen bereiken. Daarom deel ik graag 5 meditatie tips voor mensen met een korte spanningsboog.
Mijn dochter lijkt in de verste verte niet op mij. Het uiterlijk heeft ze van haar vader en de karaktertrekken van de familie van mijn moeder. De enige keer dat mensen de vergelijking met mij zien, is als het om onze korte spanningsboog gaat. Wanneer Mae na 2,5 seconden de olifanten wel weer heeft gezien, hoor ik steevast: “Ja hoor, echt een kind van jou.” Die korte spanningsboog zat me met mediteren best wel in de weg, want dan wil je gewoon gefocust zijn en niet de concentratie van een platgeslagen fruitvlieg hebben.
Meditatie brengt rust
Opgeven was echter geen optie, want ik wist dat meditatie me de rust ging brengen waar ik stiekem af en toe best naar opzoek was. Daarnaast train je met mediteren je aandachtsspier en ik vermoed dat dat op dit moment het zwakste stukje van mijn hele lijf is. Een stevige work-out kan dus geen kwaad.
Nu ik het een tijdje doe, merk ik dat ik er een weg in heb gevonden. Het is ook met concentratieproblemen gewoon mogelijk om te te mediteren.
5 meditatie tips
1. Accepteer dat je bent zoals je bent
Ik baalde er vroeger vaak van dat ik zo snel was afgeleid en uitgekeken raakte op dingen. Maar inmiddels weet ik dat mijn snelle gedachtengang me ook veel creativiteit brengt en me heel veel nieuwe dingen laat zien. Tijdens het mediteren merk ik dat als ik mezelf accepteer zoals ik ben, dus met een mind die alle kanten op vliegt, ik veel meer rust heb.
2. Begin met korte geleide sessies
Verwacht niet meteen van jezelf dat je een half uur op een kussen kan zitten zonder dat er een gedachte door je hoofd gaat. Als je dat wel denkt te kunnen, kom je sowieso van een koude en heel gefrustreerde kermis thuis. Begin met een geleide (iemand die tegen je praat) sessie en bouw het rustig uit. Ik volg via de Insight Timer-app weleens sessies van 3 minuten en daar knap ik echt van op.
3. Mediteer in een ruimte met zo min mogelijk afleiding
Ik mediteer ‘s ochtendsvroeg en ‘s avonds voordat ik naar bed ga. ‘s Ochtends liggen Wim en Mae nog lekker te knorren waardoor ik alleen in de woonkamer ben en daar niet afgeleid kan worden. Het enige dat ik weleens heb is dat Toeter (onze golden retriever) zijn snuit tegen mijn been drukt, maar dat vind ik dan ergens ook wel weer gezellig.
4. Word niet boos op jezelf
Wat heel goed helpt, is je gedachte ‘loslaten' op het moment dat hij door je hoofd schiet. Soms heb ik per minuut wel 10 verschillende gedachten of ben ik mezelf voor 30 seconden kwijt, omdat mijn gedachten overal heen schieten. Als dat gebeurt, word ik niet (meer!) boos op mezelf, maar laat ik ze gewoon los. Soms zijn ze hardnekkig en visualiseer ik dat ik het touwtje dat mij met de gedachte verbindt, doorknip.
5. Oefen dagelijks op dezelfde tijdstippen
Ik werk met een strikte planning, omdat ik anders als een kip zonder kop rondjes loop. Daarom doe ik mijn meditatie ook altijd op vaste tijden. Zo oefen ik dagelijks om het mediteren echt onder de knie te krijgen en kan ik het ook niet vergeten door de chaos in mijn hoofd.
Heb jij iets aan deze meditatie tips of wil je er graag één met ons delen? Laat het me weten!
Geef een reactie