Mijn moeder maakt de allerbeste. Hoe stevig je ook in je gezond-eten-schoenen staat, haar boterkoek wil je het liefst in een keer in je mond proppen. Sterker nog, als het kon, zou je erin zwemmen. Die boterkoek namaken is me nog nooit gelukt, dus daarom heb ik maar een eigen variant gebakken. En geloof me, ook deze vanille boterkoek is te lekker om te laten staan.
Ingrediënten
- 200 gram ongezouten roomboter
- 200 gram kristalsuiker
- 150 gram bloem
- 100 gram zelfrijzend bakmeel
- 8 gram vanillesuiker (1 zakje)
- 2 theelepels vanille extract
- 2 eieren
- Olijfolie op de taartvorm mee in te vetten
Iedereen klaar? Bakken maar!
- Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht) en haal de boter alvast uit de koelkast.
- Snijd de boter in kleine stukjes en doe deze samen met de kristal– en vanillesuiker in een beslagkom. Mix alles goed door elkaar totdat je een soepel, luchtig mengsel hebt.
- Doe daarna 1 ei en het vanille extract erbij en mix alles nog eens goed door. Als laatste mag de bloem en het zelfrijzende bakmeel erbij.
- Vet de taartvorm in en beleg de bodem met bakpapier. Verspreid het beslag over de bodem en maak met een vork een gezellig patroontje. Tip: het verspreiden gaat het makkelijkste met een spatel of met de achterkant van een lepel!
- Klop het overgebleven eitje met de hand en bestrijk de bovenkant van de boterkoek, zodat je een mooie goudbruine kleur krijgt.
- Schuif het lekkere baksel voor 25 tot 30 minuten in de oven. Hij is lekkerst als je hem daarna laat afkoelen en een paar uur in de koelkast zet.
Geniet ervan!
Geef een reactie