Een tijdje geleden heb ik besloten dat ik meer klassieke recepten wilde maken. Eerst ging ik aan de slag met een rode kool stamppot, daarna maakte ik appeltaart, vervolgens karamelsaus en nu is het perfecte recept voor grootmoeders cake aan de beurt.
Direct bij de eerste hap was ik verkocht. Dit is zoals cake ooit bedoeld is! Hij heeft een subtiele vanille smaak en is lekker zoet, maar ook weer niet te. Het voordeel van dit basis cake recept, is dat je er alle kanten mee op kan. Dat biedt mogelijkheden voor honderden heerlijke recepten!
Toen ik hem zelf bakte, stond ook mijn gezouten karamelsaus op het vuur te pruttelen. Deze smulpaap had direct door dat beide baksels heerlijk met elkaar te combineren zijn. Als je tijd over hebt, dan raad ik je zeker aan de saus te maken!
Ingrediënten voor grootmoeders cake
- 200 gram witte basterdsuiker
- 200 gram ongezouten roomboter
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 4 eieren
- 2 theelepels vanille aroma
- 1 zakje vanille suiker
- Snufje zout
Iedereen klaar? Bakken maar!
- Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht).
- Snijd de roomboter in stukjes en doe deze samen met de basterdsuiker, het snufje zout, de vanille suiker en – aroma in een beslagkom. Mix het door elkaar totdat je een luchtig mengsel hebt.
- Laat de mixer nog even draaien en doe 1 voor 1 de eieren erbij. Vervolgens mag je ook langzaam het zelfrijzende bakmeel toevoegen.
- Bekleed het cakeblik met bakpapier en giet het beslag erin. Schuif de cake voor 60 minuten in de oven.
Of hij gaar is, test je met een satéprikker. Komt hij schoon uit het heerlijke baksel? Dan mag je hem uit de oven halen.
Marlies says
Kan dit recept ook in de BBM gebakken worden
Gabriella says
Hi Marlies, dat durf ik niet te zeggen! Ik heb nog nooit iets in een broodbakmachine gebakken, dus ik heb geen idee. Mocht je het uitproberen, wil je me dan laten weten of het werkt?