Categorieën Lekkere trek

Oranje boven! Vanille-speculaastaart met mango

Ik ben groot fan van het Koningshuis. Ieder jaar zit ik weer voor de tv als ze op Koningsdag koekhappen, wc-pot werpen of iets anders achterlijks doen. Traditiegetrouw hoort daar natuurlijk een oranje tompouce bij, maar nu vond ik het tijd voor ander gebak. Daarom bedacht ik deze heerlijke vanille-speculaastaart met mango! 

De taart bestaat uit drie lagen die alledrie even moeten rusten voordat je verder kan. Hij is in principe zo gemaakt, maar hou rekening met de wachttijd. De vanille-speculaastaart met mango is groot genoeg voor 10 tot 12 punten. 

Ingrediënten

Oranje boven!

  • 700 gram vanillekwark 0% vet
  • 300 gram speculaas
  • 250 gram diepvries mango
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 300 ml multivruchtensap met wortel (of wortelsap)
  • 9 gelatineblaadjes

Iedereen klaar? Bakken maar!

  1. Hak de speculaasjes fijn of plet ze even in een blender. Het hoeven geen kruimels te worden, maar als je er teveel grote stukken in laat zitten, wordt de bodem niet mooi compact.
  2. Smelt de roomboter in een pannetje en giet dit bij de speculaasjes. Roer alles goed door elkaar.
  3. Beleg de bodem van de taartvorm met een bakpapiertje en stort daar de speculaas op uit. Druk het goed aan en zet de vorm voor een half uurtje in de koelkast.
  4. Weeg de kwark af en doe dit in een grote kom.
  5. Week 5 gelatineblaadjes in een schaaltje koud water. Doe het niet (ik herhaal: niet!) in warm water want dan lost je gelatine op. Een badje van 5 minuten is voldoende.
  6. Doe de blaadjes samen met een beetje restwater (wat aan de blaadjes blijft zitten is genoeg) in een pannetje en verwarm dit heel even zodat de blaadjes oplossen. Daarna spatel je de gelatine snel door de kwark heen. De kwark giet je vervolgens weer over de bodem. Is hij mooi glad? Top, dan kan de taart nu weer voor een uur de koelkast in.
  7. Doe dit keer 4 blaadjes gelatine in een koud badje en laat ze voor 5 minuten staan.
  8. De, inmiddels ontdooide, mango mag in de blender, samen met 200 ml vruchtensap. Pureer het helemaal fijn, zodat er geen stukjes fruit op de taart terechtkomen.
  9. Knijp de gelatine uit en doe dit samen met 100 ml vruchtensap in een pannetje zodat het op kan lossen. Giet daarna de gepureerde mango erbij en roer alles goed (en snel) door elkaar. Verdeel daarna de gelei over de kwark. Laat de taart nog eens twee uur in de koelkast staan voordat je hem aansnijdt.

Geniet ervan! 

Gabriella

Deel
Gepubliceerd door
Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

2 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

2 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

2 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

2 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

2 jaar geleden