Lekkere trek

Kruidnoten crumble met gekarameliseerde appel

Zolang de kruidnoten in het land zijn, moet je ervan genieten. Eerlijk is eerlijk, tegenwoordig zijn ze dat bijna de helft van het jaar, maar als Sinterklaas eenmaal is gearriveerd, smaken deze kleine kanjers toch het lekkerst.

Zo lekker, dat ik besloot dit heerlijke gerecht er mee te maken. Het maakt niet uit of je de kruidnoten crumble met gekarameliseerde appel nu als toetje, ontbijt of gebakje eet, het gaat er altijd wel in! 

Het recept is voor 4 personen, maar uiteraard gewoon te verdubbelen of juist te halveren. Alhoewel, dat laatste zou ik niet doen. Ook met 2 personen krijg je deze crumble makkelijk op! 

Ingrediënten voor kruidnoten crumble met gekarameliseerde appel

  • 150 gram kruidnoten
  • 4 friszure appels
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 50 gram ongezouten roomboter

Lekker voor erbij

  • 250 ml slagroom
  • 1 eetlepel basterdsuiker
  • 1 theelepel speculaaskruiden

Iedereen klaar? Bakken maar!

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht).
  2. Snijd de appel in stukjes en doe deze in een ovenschaal. Hussel in een aparte kom de lichtbruine basterdsuiker en speculaaskruiden door elkaar. Strooi deze vervolgens over de appel en zorg dat ieder stukje van een zoet jasje is voorzien. Schuif de ovenschaal voor 10 minuten in de oven.
  3. Maal de kruidnoten tot grove stukjes. Snijd de boter klein en doe deze bij de kruidnoten. Meng deze met de handen goed door elkaar. Als het ware ‘verkruimel' je beide ingrediënten.
  4. Haal snel je appels uit de oven (en doe deze tussentijds dicht om de warmte niet te laten ontsnappen!) en strooi de kruidnoten crumble erover uit. Stel de oven bij naar 180 graden (hetelucht) en zet de schaal voor een kwartiertje terug.
  5. Terwijl de oven zijn werk doet, klop jij de slagroom met suiker en speculaaskruiden stijf. Zonder slagroom is het recept ook heel lekker, maar dit maakt het af.

De kruidnoten crumble met gekarameliseerde appel is het lekkerst als hij nog warm is. Je kan hem dus prima direct vanuit de oven serveren. Geniet ervan! 

Maak je liever een ander recept met kruidnoten? Kan dan eens naar deze lekkernijen

Gabriella

Deel
Gepubliceerd door
Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

2 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

2 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

2 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

2 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

2 jaar geleden