In januari een recept voor karamelzeezoutsoesjes met fudge delen. Eerlijk is eerlijk, dat was niet mijn bedoeling. In 2020 zou ik gezond doen, in ieder geval de eerste paar dagen van het nieuwe jaar! De soesjes-challenge van Food from Claudnine gooide roet in het eten en zo schoof ik deze heerlijke lekkernijen naar binnen voordat ik het in de gaten had.
Soesjes maken is niet zo ingewikkeld als dat het klinkt. Sterker nog, het gaat zelfs nog redelijk wanneer er een peuter aan je been hangt omdat ze zo graag wil helpen. Of omdat ze de slagroomkom uit wilde likken, dat kan ook.
Het recept is groot genoeg voor 16 soesjes. Neem de tijd, want tussendoor moet de mousse ook nog stevig worden.
Ingrediënten voor karamelzeezoutsoesjes met fudge
100 gram bloem
3 eieren
75 gram ongezouten boter
150 ml kraanwater
Een snufje zout
250 gram karamelzeezout-chocolade
200 gram fudge
250 ml slagroom
75 gram donkerbruine basterdsuiker
Extra benodigdheden:
Een spuitzak met spuitmond (officieel moet je een gladde gebruiken, maar ik heb een gekartelde gebruikt en dat gaat ook prima)
Iedereen klaar? Bakken maar!
Doe de boter samen met het water in een pan en laat het op een zacht vuurtje smelten. Als het kookt voeg je de gezeefde bloem toe. Vervolgens begin je stevig te roeren en ontstaat er een bal. Blijf net zo lang roeren totdat er geen deeg meer aan de bodem kleeft. Daarna laat je het soesjesdeeg even afkoelen.
Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht).
Komt er weinig rook meer van je soesjesdeeg af? Doe het dan in een beslagkom en voeg al mixend (met een garde of een mixer) een voor een de eieren toe. Het deeg is goed als het mooi glanst.
Beleg een bakplaat met bakpapier en doe het soesjesdeeg in de spuitzak. Spuit hier vervolgens 16 gelijke soesjes van en schuif deze voor 15 tot 20 minuten in de oven. Niet spieken tussendoor! Doordat je de deur dichthoudt, komen ze mooi omhoog en worden ze lekker luchtig. Ze zijn klaar als ze mooi bruin zijn en helemaal gaar van binnen. Ik heb dat getest door een soesje open te maken. Laat ze vervolgens in de oven afkoelen.
Klop de slagroom met de bruinebasterdsuiker stijf en smelt tegelijkertijd de chocolade. 50 gram doe je in een aparte kom, omdat je hier de soesjes in doopt. Snijd de fudge in kleine stukjes en drapeer deze gezellig op de chocoladelaag. Zet de soesjes in koelkast, zodat de chocolade hard kan worden.
Is de rest van de gesmoltenchocolade handwarm? Spatel het dan voorzichtig door de slagroom. Doe het in de spuitzak en laat het voor minimaal een uur opstijven in de koelkast.
Maak kleine gaatjes onderin de soesjes en voorzie ze van een flinke dot karamelzeezoutvulling. Daarna mogen ze nog even terug de koelkast in.
Het wordt een flinke klus om de karamelzeezoutsoesjes niet allemaal tegelijkertijd op te eten. Geniet ervan!
Maak jij toch liever iets gezonds? Kijk dan eens naar dit heerlijke recept.