Regelmatig zie je ze voorbij komen op social media: enorm schattige foto's van baby's, peuters, kleuters en kinderen die allang naar school gaan. Soms is het gewoon een mooi portret, de andere keer zie je ze in een klein zwembroekje of hangen ze slapend boven een bord spaghetti.
Mijn ouders maakten die foto's vroeger ook van ons en dat is logisch: wie wilt er 20 jaar later hun oogappel nu niet chanteren met een lelijke foto van een kippenpootjeskluivend kind (hé mam?)? Maar het grote verschil is dat mijn foto's in een fotoalbum zitten en de foto's zoals hierboven beschreven, op het wereldwijde web staan.
Daarom heb ik ook besloten dat ik geen herkenbare foto's van Erwtje op social media wil. Ik plaats ze zelf niet en ik wil ook niet dat anderen ze plaatsen. Omdat ik wel heel open ben op internet, snap ik best dat mensen dit een gekke beslissing vinden. Toch denk ik dat je er na het lezen van onderstaande redenen wel anders over denkt.
De rechten van deze foto's
Hoe het precies zit met de rechten van foto's, is best ingewikkeld. Je hebt namelijk te maken met portretrecht (diegene die op de foto staat), maar ook auteursrecht (diegene die de foto maakt). En ondanks dat ik een rechtenstudie heb gedaan, duizelt het mij ook als ik het precies moet uitleggen. Kun je nagaan hoe het is voor iemand die geen enkel raakvlak met de juridische wereld heeft.
Wat sowieso een vaststaand feit is, is dat je heel veel rechten verliest zodra je een foto op social media plaatst. Natuurlijk is de foto nog wel van jou, maar zodra jij besluit hem online te gooien, verstrek je het platform een licentie om de foto te gebruiken. Dit betekent dat Facebook jouw foto mag inzetten voor commerciële doeleinden, zoals reclames. En omdat het merk Facebook veel groter is dan alleen maar die gezellige pagina, heeft jouw foto een enorm bereik.
Overigens helpt het niet om je foto te ‘merken' of erbij te zetten ‘dat hij echt alleen van jou is'. Je bent immers al een hele tijd geleden akkoord gegaan met de algemene voorwaarden van Facebook.
Weet jij wie jouw foto ziet?
Maar de juridische kant is niet de enige reden waarom ik geen (herkenbare) foto's van Erwtje op social media wil. Een ander punt is namelijk dat ik helemaal niet weet wie die foto's zien. Ik mag mijn ‘privacy' dan wel op vrienden zetten, maar alle vrienden van likers zien die foto's ook. Daarnaast kan de foto gedeeld worden, waardoor het bereik nóg groter wordt.
Regelmatig zie je redelijk blote foto's van kinderen voorbij komen, zoals bijvoorbeeld in een zwembad of als ze net uit een badje komen. Ik vraag me dan altijd af of die ouders wel beseffen dat ook mensen met verkeerde ideeën die foto's zien? 99% van de kijkers denkt misschien: ahh, wat lief. Maar er is ook 1% die de foto's opslaat en verspreidt in netwerken waar ik niet eens aan wil denken.
Zou jij zo voor paal willen staan?
Mijn laatste reden voor het niet willen delen van (herkenbare) foto's is het niet voor paal willen zetten van mijn kindje. Ik ben in mijn blogs heel open (al heeft dat vooralsnog vooral betrekking op mezelf en af en toe op mijn man) en ik zal daar straks zeker grappige dingen beschrijven. Maar omdat het bereik van Gezond met Gab inmiddels best groot is, wil ik niet dat Erwtje later herkend wordt aan de hand van de foto's die ik plaats. Hoe grappig ik het waarschijnlijk ook vind dat ze zichzelf helemaal ingesmeerd heeft met Zwitsal (of misschien ook wel niet trouwens), Erwtje kan vast niet om die foto lachen als ze midden in de puberteit zit en vrienden vinden deze foto via internet terug.
Daarom heb ik voor mezelf de keuze gemaakt dat het mijn social media kanalen zijn, en niet die van mijn kind. Als zij oud en wijs genoeg is, dan mag ze zelf weten wat ze erop plaatst. Vooralsnog ligt de bescherming in onze handen en die taak wil ik absoluut niet verpesten.
Geef een reactie