Surprise! Opeens kom je thuis met een baby en kijkt je hond je met grote ogen aan: wat moet dat ding hier in huis? Hij snapt er geen ruk van en vindt het al helemaal onnodig dat ‘het' zoveel herrie maakt. Nee, een hond met een baby combineren is zo makkelijk nog niet, maar door deze 5 tips worden zij straks vrienden voor het leven.
Ik ben geen Martin Gaus, maar heb de afgelopen 17 maanden wel veel ervaring opgedaan. Daarnaast zijn wij tijdens en na de zwangerschap begeleidt door een steengoede hondentrainster. Mocht je extra tips hebben, dan vind ik het super fijn als je ze met me deelt!
1. Start de kennismaking tussen je hond en baby al voor de bevalling
Dat klinkt wellicht een beetje gek, want je neemt je hond niet mee naar de echo's, maar toch is het een goed idee om vroeg te beginnen met de kennismaking. Zet bijvoorbeeld van tevoren de box alvast in de kamer, zodat je hond eraan kan wennen. Bij ons kwam het gevaarte naast de plaats van Toeter te staan en hij was er toch wel even van slag van. Ook kan je jouw viervoeter alvast laten ruiken aan alle spulletjes die je voor je baby koopt.
Heb je een grote hond? Vergeet dan geen stevige kinderwagen te kopen en oefen veel met wandelen. Je wilt niet dat je viervoeter ergens van schrikt en de kinderwagen omver loopt.
2. Gooi je hond niet meteen in het diepe
Het is super belangrijk om kleine stapjes te maken tijdens de eerste ontmoeting tussen hond en baby. Laat hem voorzichtig snuffelen aan de voetjes en haal je kleine gup daarna meteen weg. Merk je dat je hond heel zenuwachtig wordt? Verlaat dan de kamer. Het is zijn plek en nu moet hij dat ineens delen. Dat verwerken kost best even tijd. Begin met een minuutje, maak er de dag erna 2 van en bouw het zo langzaam op.
3. Instrueer je visite
Geef je visite van tevoren tips hoe ze met je hond om moeten gaan. Wij hebben aan de visite gevraagd om eerst ons en de baby gedag te zeggen en daarna pas Toeter. Hij is sinds de komst van Mae immers een plekje gedaald in ons gezin. Daarnaast moeten mensen die in ons huis komen, Toeter altijd negeren als hij te druk is. Pas als hij van ons een teken krijg, mag hij ze komen begroten.
4. Speelgoed voor de baby en speelgoed voor de hond
Zodra je baby eenmaal kruipt, is het speelgoed van de hond heel interessant voor de kleine. Laat hem of haar daar echter afblijven. De baby heeft speelgoed waar de hond niet mag aankomen en andersom geldt hetzelfde.
5. Vind niet alles zomaar goed omdat het er schattig uitziet
Natuurlijk is het enorm lief als de kleine met de hond kroelt, maar dit doen zij vaak nogal hardhandig of ze geven de hond geen mogelijkheid om weg te komen. Let er dus goed op dat je hond het nog fijn vindt als er geknuffeld of geaaid wordt. Ik merk aan Toeter bijvoorbeeld dat hij zenuwachtig wordt als Mae te veel aan hem plukt. Als dat gebeurt, geef ik mijn ijsbeer de ruimte in de tuin zodat hij even kan springen of rennen. Ook ben ik al vroeg begonnen met ‘zachtjes aaien'. Zo weet Mae dat ogen uitprikken niet fijn is en oren trekken ook niet wordt gewaardeerd.
Misschien denk jij nu: jeetje, zo moeilijk is mijn hond helemaal niet! En dat kan prima. Toeter is een bijzonder beestje dat veel structuur nodig heeft en daarom hebben wij het zo aangepakt. Wat je ook doet om je hond bij de opvoeding te betrekken: laat hem nooit alleen met je kleine! Hoe lief hij ook is, het is en blijft een hond.
Geef een reactie