‘Sensationele citroencake? Zo, jij belooft ons nogal wat.' Dat is wat je dacht, of niet? Ik wist het! Maar deze citroencake is dus echt sensationeel. Hij heeft een superlekkere smaak, is heerlijk zacht en die topping.. om je vingers bij af te likken.
Ingrediënten
De cake
- 2 zakjes vanillesuiker
- 200 gram speltbloem (gewone bloem mag natuurlijk ook)
- 3 eieren
- 200 gram ongezouten roomboter
- 3 theelepels vanille extract
- 100 gram poedersuiker
- De rasp van 1 citroen
- Het sap van 1 citroen
- 3 theelepels bakpoeder
- Een korreltje zout (een snufje is meer dan voldoende)
De topping
- 1 bakje zuivelspread (natuurlijk zonder kruiden) van 200/250 gram
- 50 gram poedersuiker
- 1 eetlepel vanille extract
Iedereen klaar? Bakken maar!
De cake
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Rasp de citroen en pers hem direct uit, zodat je deze ingrediënten alvast klaar hebt staan.
- Klop de eieren en de vanillesuiker goed door elkaar zodat ze lekker luchtig zijn. De eitjes zijn op hun best als er luchtbelletjes ontstaan.
- Mix vervolgens de boter (direct uit de koelkast) erdoorheen, gevolgd door alle overige ingrediënten. Het beslag oogt wat dik, maar dit hoort.
- Bekleed een bakblik met bakpapier en spatel het, als het goed is, heerlijk ruikende beslag erdoorheen. Niet snoepen!
- Schuif het pareltje voor een kleine 40 minuten in de oven. Bij mijn oven moest ik even zoeken naar de juiste temperatuur en deze combinatie werkte het beste. Houd dus goed jouw cake in de gaten om te kijken wat ideaal is. Hij is helemaal gaar als je satéprikker er net zo schoon uitkomt als dat hij erin ging.
De topping
- Klop de zuivelspread, de poedersuiker en het extract goed door elkaar totdat je een luchtig geheel hebt. Het kan best zijn dat je een flink minuutje aan het mixen bent voordat het een soepele topping wordt. Maar geloof me, de smaak is het helemaal waard!
- Doe de topping pas op de cake als deze helemaal is afgekoeld. Ben je te ongeduldig, dan loopt hij van je cake af.
Eet smakelijk!
Ook deze Friday Favorite is gebaseerd op een heerlijk recept van Ashley Willems. Neem eens een kijkje op haar website en probeer niet te kwijlen!
Geef een reactie