Ik vind gevulde speculaas een van de lekkerste dingen die je kan eten in de sinterklaastijd. Nu denk jij waarschijnlijk: jij vindt heel veel lekker. En dat klopt ook wel een beetje. Maar deze gevulde speculaas smaakt dus echt heel erg goed. 

Ingrediënten

Om je vingers bij af te likken!

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram donkerbruine basterdsuiker
  • Een snufje zout
  • 160 gram koude boter
  • 3 eetlepels speculaas- en koekkruiden
  • 2 eieren
  • 300 gram amandelspijs
  • 1 eetlepel water
  • 2 eetlepels melk
  • Een paar blanke amandelen om te garneren
  • Wat bloem om het deeg uit te rollen

Iedereen klaar? Bakken maar!

  1. Verwarm je oven voor op 180 graden (hetelucht).
  2. Doe het zelfrijzende bakmeel, de basterdsuiker, een snufje zout en de koek-en speculaaskruiden in een kom en meng dit door elkaar.
  3. Snijd de koude boter in stukjes, doe dit samen met de melk in de kom en kneed alle ingrediënten samen tot een grote bal. Het deeg moet in een stukje huishoudfolie een half uur rusten in de koelkast.
  4. Mix 2 eieren en het water in een schaaltje goed door elkaar (alsof je een omelet maakt).
  5. Verbrokkel de amandelspijs in en doe daar de helft van het ei bij. Prak alles goed door elkaar totdat je een smeuïg geheel krijgt.
  6. Haal de deegbal uit de koelkast en snijd deze in twee stukken. Het ene stuk mag je nog even in de koelkast leggen. Voor het andere stuk strooi je wat bloem op het aanrecht, zodat je het uit kan rollen tot een lange flap. Hij moet ongeveer 3 cm dik zijn, maar de lengte en de vorm mag je zelf bepalen.
  7. Beleg de flap met het amandelspijs, maar laat de randjes vrij. Rol vervolgens het andere stuk deeg uit in dezelfde vorm als je eerste stuk. Doe een beetje ei op de randjes en leg de tweede plak deeg over de eerste.
  8. Druk de randjes aan en bestrijk de bovenkant met het overgebleven ei. Leg daarna de amandelen bovenop en schuif de gevulde speculaas voor 40/45 minuten de oven in. De amandelen mag je natuurlijk neerleggen zoals je wilt. Ik heb gekozen voor een kek mijtertje, maar uiteraard is een echte Americo ook heel leuk.

Laat hem na afloop nog even afkoelen, anders valt hij uit elkaar. Geniet ervan! 

Gabriella

Deel
Gepubliceerd door
Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

2 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

2 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

2 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

2 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

2 jaar geleden