Kinders, ik heb het gevoel dat ik weer even terug naar de basis moet. Niet voor mezelf, maar voor jullie. Eigenlijk voor iedereen die er de laatste tijd van die gekke gedachtes over eten op na houdt. Ik ga het jullie nog één keer uitleggen.
Vorige week stopte de Albert Heijn met de verkoop van Monster vanwege het suikergehalte en deze week kwam in het nieuws dat diverse (barbecue)sausen ook enorm veel van dit goedje bevatten. Persoonlijk vond ik het niet schokkend, want ik ging er vanuit dat iedereen wist dat deze producten ongezond waren. Maar dat bleek toch anders. Bij heel Nederland hing de onderkaak zo'n beetje op de knieën van verbazing. “Goh, energydrank ongezond? Dat is effe gek.”
Maar lieve mensen bij wie de onderkaak zo'n beetje op de knieën hing, jullie weten toch dat alles wat bewerkt is, suiker bevat? Jullie snappen toch ook wel dat sausen niet dat mooie kleurtje en die heerlijke smaak van zichzelf hebben? En dan praat ik nog niet eens over de houdbaarheidsdatum. Alles wat lang mee moet gaan, er ongelooflijk lekker uit moet zien en ook nog eens fantastisch moet smaken, is bewerkt en voorzien van een tikkie ‘eau de fabrikant'.
Van mij mag je dit stukje ook overslaan en verder gaan met de volgende alinea, want echt leuk om te lezen is het niet. Maar op zich kan het geen kwaad om te ontdekken wat het overmatig (!) eten van suiker moet je doet:
Of toch niet. Een mens heeft namelijk ook gewoon suikers nodig om te kunnen functioneren. Het zijn evengoed bouwstenen om de dag mee door te komen. De brandstapel is dus absoluut niet nodig.
Waar je wel op kunt letten, is dat je niet over het aantal gram voorgeschreven suikers heen gaat. Dat betekent dat je onder de 90 gram suikers moet blijven, en hier vallen zowel de toegevoegde als de natuurlijke gevalletjes onder.
Maar ja, veel mensen zijn veranderd in een ASJ a.k.a Anonieme SuikerJunk. Probeer dan maar eens af te kicken. Ik heb een aantal tips voor je op een rijtje gezet waarmee het zeker moet lukken:
photo credit: 28-03-10 Yummy ~ Explored 🙂 via photopin (license)
Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…
We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…
40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…
We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…
Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…
40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…