Ik ben geen melk-fan. De enige keer dat ik melk drink, is als ik op vakantie ben geweest naar het buitenland. Vraag me niet waarom, maar bij thuiskomst smaakt niets me zo lekker als een groot glas koude (koe)melk. Voor mijn havermoutjes en andere recepten gebruik ik altijd plantaardige melk. Het idee hierachter was dat het me gezonder leek, maar is dat wel zo?
De supermarkten puilen tegenwoordig uit van de plantaardige melksoorten. Vroeger kon je met veel moeite net ergens een pak sojamelk scoren, maar nu zijn zelfs de haver-, rijste-, hazelnoot en amandelmelk serieuze opties. Wat zijn nou de voordelen van koemelk en plantaardige melksoorten? En, niet geheel onbelangrijk, wat maakt ze minder gezond? Ik zocht het uit!
Gelukkig kunnen we voor feitjes over producten altijd terecht bij het good old voedingscentrum. Hier lees ik dat een vrouw van 26 (mijn leeftijd) rond de 450 ml zuivelproducten per dag moet consumeren. Dit is natuurlijk niet alleen melk, je inname kan ook bestaan uit bijvoorbeeld yoghurt en kaas.
Er zitten best veel voordelen aan koemelk. Zo zit er veel calcium in, wat goed is voor je botten en tanden. Daarnaast bevat koemelk veel verschillende vitamines, zoals B2 en B12. Ook zou het tot je nemen van dierlijke zuivel (zoals koemelk) het risico op darmkanker met wel 15% verlagen. Geen piece of cake als je het mij vraagt.
Daarentegen kleven er ook flink wat nadelen aan de ‘witte motor'. Een Amerikaans bedrijf legt in een onderzoek uit 2010 bijvoorbeeld de link tussen (zeer ernstige) acne en het gebruik van koemelk. Ook ondervindt maar liefst 70% van de wereld darmklachten (waar ze al dan niet van op de hoogte zijn) door het gebruik van koemelk.
Zoals ik al aangaf, is de keuze reuze op het gebied van plantaardige melk. Ik zet de 6 meest voorkomende soorten voor je op een rij:
Het grote voordeel van plantaardige melk is dat het geen lactose bevat. En dit is nou net het stofje dat bij veel mensen ernstige buikpijn veroorzaakt. Daarnaast zitten in vooral de nootachtige melksoorten veel eiwitten, wat weer enorm handig is voor de sporters onder ons.
Maar de nadelen van plantaardige melk blijven niet onderbelicht. Een van de grootste (vind ik zelf) is dat de productie vaak nogal eens wat te wensen over laat. Veel bestanddelen van deze melksoorten worden uit verre landen gehaald en daar let men niet altijd even goed op het salaris en de leefomstandigheden van de werknemers. Het is natuurlijk niet iets wat direct effect heeft op je lichaam, maar ik wilde je het toch meegeven.
Wat wel van belang is voor jouw gezondheid, is de hoeveelheid suiker die in plantaardige melk zit. Kies altijd voor de ongezoete variant, omdat je anders sloten suiker tegelijkertijd binnen kan krijgen!
Ik denk dat ik toch trouw blijf aan mijn de voor mij perfecte combinatie: zuivel van de koe eet ik door middel van yoghurt en de plantaardige melksoorten vind je terug in mijn havermout.
Hoe denk jij erover? Kies jij bijvoorbeeld altijd plantaardig omdat je vegan bent? Ik ben benieuwd! Laat het me weten in de comments, via Instagram of op Facebook.
photo credit: Muesli with strawberries via photopin (license)
Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…
We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…
40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…
We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…
Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…
40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…