Niets is zo lekker als een flinke hand geraspte kaas over je pasta bolognese. En wat dacht je van cheddar op je hamburger? Man, om je vingers bij af te likken. Helaas lijkt kaas niet helemaal bij een gezonde levensstijl te passen. Er zit namelijk flink wat vet in het gele goedje. Hoe zit het eigenlijk met het ongezonde imago van kaas? En is het wel terecht om alle kazen over een kam te scheren.
Even alle feiten op een rijtje, zodat we precies weten waar we het over hebben. Kaas, en dan bedoel ik de huis-tuin-en-keukenvariant zoals bijvoorbeeld de Goudse versie, is een zuivelproduct. Het heeft zowel goede, als minder goede eigenschappen. Het pluspunt van kaas is dat het vitamine A en B12 bevat. En ook nog eens bijzondere mineralen zoals fosfor, calcium, magnesium en zink. Iets waar we kaas minder dankbaar voor zijn, is het hoge vetgehalte en de enorme hoeveelheid zout.
In principe mag natuurlijk alles. Van af en toe een flinke plak op je cracker en een schep geraspte kaas over je macaroni stort je fitte wereld echt niet in elkaar. Maar de meeste gezonde keuze in de wereld der voedingsmiddelen is kaas niet.
Als je in dat geval goed wilt kiezen, dan kan je het beste voor een 20+ kaas gaan. Het getal staat voor de hoeveelheid vet die de kaas bevat. Hoe hoger het cijfer voor het plusteken, hoe meer vette vriendjes er in de kaas wonen. Het zoutgehalte van de kaas blijft echter altijd gelijk, dus houd daar rekening mee.
Waarschijnlijk vind je me nu niet meer zo lief, aangezien de meest gezonde kaas niet echt de allerlekkerste is. Maar als ik op basis van het vetpercentage een kaas moet aanwijzen, dan kom ik toch echt bij hüttenkäse uit. Dit witte goedje bevat namelijk maar 4% vet. Persoonlijk vind ik het zowel zoet als hartig erg lekker, maar ik ken ook genoeg mensen die er niet aan moeten denken.
Gelukkig is hüttenkäse niet de enige ‘gezondere' keuze. De volgende kazen kan je ook nog met een gerust hart (en met mate!) eten:
Vind je dit ‘kaasnieuws' een geruststelling of moet je nu je grootste passie een halt toe roepen? Laat het me weten in de comments, op Facebook of via Instagram!
Bron:
boiled, topped, ready to bake via photopin (license)
via photopin(license)
Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…
We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…
40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…
We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…
Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…
40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…