Vroeger, heel vroeger, zei mijn moeder altijd dat in een Magnum een heel pakje roomboter verwerkt zat. Het leek me toen al vrij onlogisch, maar uit angst voor een invasie aan calorieën at ik er zelden één. Uiteindelijk bleek het natuurlijk helemaal niet waar, maar hoe zit het eigenlijk met de voedingswaarden van ijsjes? Welke komen glansrijk door de test en welke niet?
Er is weinig zo lekker als een ijsje op een warme dag. Niet dat die hier in Nederland heel vaak voorkomen, maar stel dat de zon toch hoog aan de hemel staat, dan moet je toch weten welk knap exemplaar je moet kiezen.
Ik ben ervan overtuigd dat je de volgende conclusie niet verwacht, maar het is toch echt waar: waterijs is beter dan roomijs. Natuurlijk zit er in veel waterijsjes enorm veel suiker, maar dat tikt op de kcal-meter nog lang niet zoveel aan als ijsjes die room als basis hebben.
Daarnaast is het zo dat de waterijsjes ook steeds ‘gezonder' worden. Natuurlijk, het blijft gewoon een cheat, maar fabrikanten spelen steeds vaker in op de ‘gezonde hype' (wat ik overigens een rotwoord vind. Het zou geen hype moeten zijn, maar een levensstijl) waardoor je meer te kiezen hebt.
Uiteraard heb ik de knallers op het gezonde en ongezonde gebied voor je op een rijtje gezet. Deze ijsjes hoef je niet te laten staan als de de mussen van het dak vallen door de warmte:
Bij de volgende ijsjes moet je interne stop-ik-die-in-mijn-mond-of-kan-dat-eigenlijk-niet-meer-stoplicht op rood springen:
Ik geef toe dat je er weinig aan hebt als je met je vriendinnen door de stad slenter of met je geliefde op vakantie bent, maar zelf ijsjes maken is ook een prima mogelijkheid. Zo weet je zeker dat de ingrediënten puur zijn en heb je ook meer in de hand wat je eet.
Op Gezond met Gab vind je een heerlijk recept voor bramenijs, chocolade-ijs en ijskoffie!
Welke ijsjes vind jij het lekkerst? En ga je voor gezond of toch ongezond? Laat het me weten in de comments, op Facebook of via Instagram!
Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…
We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…
40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…
We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…
Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…
40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…