Categorieën Eten is liefde

Hoe zit het met…. Havermout?

Havermout is het ultieme voedsel onder fitgirls. Ik ben ook groot fan en schuif regelmatig een bordje naar binnen. Niet omdat ik pretendeer een fitgirl te zijn (alhoewel ik me stiekem wel vereerd voel als je me zo noemt), maar omdat ik denk dat het gezond is. 

Is dat alleen wel echt zo? Wat als het gewoon enorme hype is die ietwat lang blijft hangen? En als het wel gezond is, wat zijn dan precies de goede eigenschappen van een fijn kommetje warme prut? Ik zocht het voor je uit!

Van haver tot gort: havermout in een notendop

Je verwacht het misschien niet, maar havermout komt van.. haver! Juist. Dit graansoort is glutenvrij en aangezien half fit Nederland denkt hiervoor intolerant te zijn (of in ieder geval dat woord graag gebruikt) wordt hiermee meteen een groot deel van de populariteit verklaard. Ik plaats er wel direct een kleine kanttekening bij. Haver(mout) is een graan dat vaak in aanraking komt met graansoorten die wel gluten bevatten. Kies daarom altijd voor een variant waar ‘glutenvrij' op de verpakking staat.

Er zijn drie verschillende soorten havermout. De meeste gezonde variant is de havermout waar alleen de schil is verwijderd. Dit type is over het algemeen alleen te koop in hippe bio winkeltjes. Daarna komt het geknipte havermout. Doordat de haverkorrel in twee stukken is geknipt, wordt de kookduur nogal wat verkort (van 15 minuten naar 5 minuten). Het nadeel is dat het ook meteen een berg van zijn gezonde eigenschappen verliest. Onderaan het rijtje staat de gewalste havermout. Dit is geplet, gemarteld, gemept en verpulverd. Er blijft dus weinig havermout meer over. Een nog groter minpunt is dat sommige merken deze havermout direct zoeten met pure suiker. Je denkt dus dat je gezond bezig bent, maar stiekem werk je een kom suikerklontjes naar binnen.

Dusssss… we skippen de havermout!

Fout! Never skip de havermout. Als je de goede havermout kiest (en dat weet je door even de verpakking te lezen), is havermout helemaal niet slecht voor je. Sterker nog, in veel gevallen is het het perfecte ontbijtje!

Havermout zorgt namelijk voor een verlaging van het cholesterol. Het bevat een bepaald type vezel dat er niet alleen voor zorgt dat je darmen uitstekend werken (enorm pluspunt!), maar die ook nog eens cholesterol, vetzuren en galzouten aan zich bindt. Daarnaast bevat havermout anti-oxidanten die je lichaam beschermen tegen allerlei vervelende kwaaltjes, bacteriën en al dat soort ellende.

En zoals ik al eerder vertelde, is havermout glutenvrij (vergeet de kanttekening niet!). Voor mensen die echt intolerant zijn (andere mensen MOETEN gewoon gluten blijven eten – dat vind je buik veel leuker), is dat erg belangrijke informatie.

De lekkerste havermout eet je zo

Je kan dus met een gerust hart een kommetje havermout naar binnen werken. Ik vind het zelfs het beste ontbijt van de hele wereld. Ik doe 3 eetlepels havermout in een kom, zet deze helemaal onder de ongezoete sojamelk, doe er een theelepel kaneelpoeder en kokos bij en schuif hem vervolgens voor 3 minuten in de magnetron. Uiteraard kan je hem ook gewoon koken in een steelpannetje. Als hij klaar is, hussel je hem nog even goed om. Eetlepel pindakaas erop, et voilà: een fantastisch ontbijt!

Wil je nog veel gekker doen met havermout? Bekijk dan eens deze overheerlijke granola en de pannenkoekjes!

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

2 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

2 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

2 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

2 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

2 jaar geleden