Inmiddels heb ik al meer dan 150 recepten gemaakt, geproefd en opgeschreven en kan ik niet meer koken en bakken zonder me af te vragen of dit iets voor mijn website is. De gewoonte om op deze manier met lekker eten bezig te zijn, zit zo diep dat ik af en toe vergeet dat jij niet bij mij in de keuken staat. Daarom heb ik het bakken en koken woordenboek voor je uitgeschreven. Vanaf nu weet je dus altijd wat ik bedoel met 1 eetlepel, een snufje en ‘verwarm de oven voor'.
Ik blijf dit artikel continue aanvullen, dus heb je nog ideeën, vragen, tips of suggesties, laat het me vooral weten!
1 eetlepel
Hiermee bedoel ik letterlijk 1 eetlepel en denk dan aan wanneer je kwark opschept. Hier zit geen enorme berg bovenop, maar hij is ook niet vlak afgestreken. Een collega vroeg of ik dan een eetlepel pindakaas bedoelde, maar dat lijkt me niet verstandig. Die eet ik altijd met 3 etages.
Een snufje
Wanneer ik deze term gebruik, heb ik het vaak over zout en dit laat ik zelf meestal staan. Sowieso zit er al genoeg zout in onze dagelijkse voeding en is het niet per se heel gezond, en daarnaast eten we voor Mae zoutarm. Zout geeft eten vaak wel een boost en daarom voeg ik soms een snufje toe. Denk hierbij aan een mespunt of 1/5 theelepel. Meer heb je vaak echt niet nodig!
Een flinke dot
Ook zo'n duidelijke, he? Wanneer ik een flinke dot gebruik, ram ik meestal een keer goed op een potje kruiden. Je kan het ook wel vergelijken met een halve eetlepel (zonder kop, zie hierboven).
Verwarm de oven voor
En daarachter staat dan vaak de temperatuur waarop de oven moet uitkomen. Maar is het gas, kook ik op vuur of stook ik de kachel flink op? Joost mag het weten. Tegenwoordig zet ik er vaak bij dat het om de temperatuur voor een heteluchtoven gaat, maar mocht ik dat weer eens vergeten, bij deze!
‘Laat ‘m dan nog even staan'
Dit is ook zo'n heerlijk vaag oven-woord, maar deze kan ik echt niet mooier maken dan het is. Iedere oven werkt weer anders. Bij mij kan een cheesecake in 50 minuten gaar zijn, maar de jouwe kan 55 minuten nodig hebben. Vandaar dat ik altijd aangeef dat je de kleur en vaak ook de structuur moet controleren. Is dat nog niet helemaal oké? Laat ‘m dan nog even staan..
Proeven, proeven, proeven!
Nog een mooi vaag, maar o zo logisch begrip: proeven! Bij mij breekt het zweet me al uit bij paprikapoeder, maar wie weet werk jij zonder blikken of blozen 3 potjes sambal weg. Vooral als ik veel met kruiden werk, zoals bij deze fijne stoofschotel, is proeven belangrijk. Smaken verschillen zo!
Hopelijk zijn mijn recepten weer wat duidelijker voor je geworden. Wil je nog meer weten? Laat je vraag dan hieronder achter in de comments!
Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…
We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…
40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…
We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…
Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…
40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…