Je moet een vaas hebben uit het rommelkastje en net op het moment dat je hem zachtjes onder de troep vandaan trekt, stort de hele berg ellende in. Vloekend en zuchtend prop je alles weer naar binnen en gooi je met een smak het deurtje dicht. Erger jij je hier ook dood aan? Dan is ontspullen echt iets waar je NU mee moet beginnen!
Als foodblogger heb ik ontzettend veel schaaltjes, pannetjes, doekjes, bestek, kleedjes om dingen op te zetten en natuurlijk bakspullen. Het begon met 1 vakje, maar inmiddels ben ik een halve Billy en 4 keukenkastjes verder. Het werd ernstig tijd om te ontspullen, want zo ging het niet langer.
Het verschil tussen ontspullen en opruimen
Misschien denk je nu bij jezelf dat je al heel vaak opruimt en daardoor helemaal niet hoeft te ontspullen, dan heb je deels gelijk en direct deels de kern van het probleem te pakken. Opruimen is alles netjes achter deurtjes of schotten op zolder verstoppen, zodat je de troep niet ziet. Ontspullen is dingen weggooien of -geven, waardoor er meer ruimte in je kast, huis en hoofd ontstaat.
De beste opruim- en ontspultips komen van Marie Kondo. Deze legendarische Japanse dame heeft nu zelfs een serie op Netflix waar je ongelooflijk zen van wordt.
De voordelen van ontspullen
Dat er meer ruimte ontstaat als je dingen wegdoet, is logisch. Maar ontspullen heeft ook veel andere voordelen. Het zorgt voor overzicht, omdat je niet meer zoveel zooi om je heen hebt of eerst door 35 zwarte, nooit gedragen truitjes moet, voordat je de juiste hebt.
Daarnaast brengt het rust in de tent, omdat er minder afleiding is. En minder chaos betekent meer focus! Een simpel voorbeeld: het is niet voor niets zo dat je het beste werkt aan een leeg bureau.
Overigens maken veel mensen de fout om na het ontspullen direct weer op zoek te gaan naar nieuwe dingen. Je hebt immers bergen ruimte over nu! Dat is echter niet helemaal de bedoeling. Het is juist fijn om met minder spullen door het leven te gaan. Minder spullen hebben betekent minder spullen kopen. En wanneer je dat laat, hou je ook nog eens geld over.
Mijn ervaringen
Het eerste waar ik mee begon, was mijn kledingkast. Ik ben een kei in het bewaren van dingen ‘waar ik mezelf nog wel in lijn' of ‘die ik ooit nog weleens nodig heb'. Dat eerste is onzin omdat ik zelf ook wel weet dat de tijd van 65 kg ver achter me ligt en als ik dingen zou bewaren om aan het tweede te voldoen, dan mag ik er wel een huis bijkopen. Uiteindelijk gingen er 3 volle vuilniszakken naar de kledingbak en was mijn kledingzolder een stuk leger.
Daarna waren mijn keukenkastjes aan de beurt. Het was eigenlijk te erg voor woorden om te zien hoeveel spullen ik had die ik nooit meer gebruikte. Het tosti-ijzer verdween naar een rommelmarkt, alle kapotte items gingen direct de prullenbak in en servies dat al veel te lang stof stond te verzamelen, bracht ik bij de Wereldwinkel.
Het was fijn dat mijn huis nu veel opgeruimder en leger was, maar het allerbelangrijkste vond ik dat mijn hoofd ook een stuk meer tot rust was gekomen. Het leek wel alsof ik per vuilniszak ook een stukje drukte had weggegooid. Sindsdien ga ik iedere keer als ik een druk hoofd heb, aan de slag. Zo heb ik laatst alle te kleine kleertjes van Mae weer eens uit haar kledingkast gehaald. Heerlijk!
Volgende week geef ik je 10 makkelijke tips om te ontspullen! Hopelijk ben je daarna helemaal overtuigd.
Geef een reactie