Diner

Risotto met courgette en spekjes

Het spijt me, ik weet dat de recepten met risotto je om de oren vliegen. Maar man, risotto rijst is ook zo'n fijn ingrediënt! Deze keer combineerde ik het met gebakken spekjes en een hele berg groente. Toen Mae na de derde keer opscheppen haar bord weer leeg at, wist ik het zeker: deze fijne risotto met courgette en spekjes is een groot succes.

Voor het gemak maak ik altijd een beetje extra als ik risotto bereid. Het laat zich namelijk erg makkelijk invriezen en je kan het ook gerust een dag in de koelkast bewaren. Stiekem vind ik het dan zelfs nog wat lekkerder, omdat de smaak meer in de rijstkorrel is getrokken.

Leuk feitje: dit recept had niet bestaan zonder mijn man. Ik wilde eigenlijk risotto met doperwten maken, maar toen de heer des huizes boodschappen deed, waren ze er niet meer. Kennelijk lag er nog wel courgette, want die vond ik later terug in mijn koelkast.

Het recept is geschikt voor 4 personen

Ingrediënten voor risotto met courgette en spekjes

  • 350 gram risotto rijst
  • 1 liter groentebouillon (1 liter water en 3 bouillonblokjes)
  • 1 courgette
  • 250 gram champignons
  • 250 gram spekjes
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • 100 gram parmezaanse kaas
  • Olijfolie

Iedereen klaar? Bakken maar!

  1. Snipper de ui en plet de teen knoflook. Pak een hoge pan (waar minimaal 2 liter in past) en doe daar een beetje olijfolie in. Bak vervolgens de ui en knoflook even aan met de eetlepel Italiaanse kruiden.
  2. Breng 1 liter water aan de kook en maak daar met 3 blokjes de bouillon van.
  3. Roer de risotto rijst door de ui en knoflook heen en bak het mee, net zolang totdat de rijstkorrel glazig wordt. Voeg daarna steeds een klein beetje bouillon toe. Zodra de rijst de bouillon opgenomen heeft, doe je er weer een soeplepel bij.
  4. Zet een koekenpan op het vuur en bak daarin de spekjes krokant. Giet het vet af en voeg de in stukjes gesneden courgette en champignons toe.
  5. Is de risotto rijst zacht en vol van smaak? Roer dan de spekjes en groenten er doorheen.
  6. Als laatste voeg je de Parmezaanse kaas toe.

Verse basilicum smaakt heerlijk bij dit recept. Geniet ervan!

Ben jij niet zo weg van courgette of kies je liever voor een vegetarische risotto? Bekijk dan deze versie met tomaat eens.

Gabriella

Deel
Gepubliceerd door
Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

2 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

2 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

2 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

2 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

2 jaar geleden