Categorieën Diner

Polenta pizza met ham en prei

Sinds ik in het restaurant van Jamie Oliver polenta frietjes heb gegeten, ben ik verkocht. Ik hou van die gele korreltjes pure liefde. Helaas is het nog niet overal te koop, dus toen ik in Oostenrijk een flink pak tegenkwam, heb ik het meteen meegenomen. Ik heb er nog geen frietjes van gemaakt, maar deze polenta pizza met ham en prei is minstens net zo lekker! 

Even twee dingen voordat je aan de slag gaat! Allereerst is dit recept geschikt voor 3 (grote) tot 4 (kleine) eters. Daarnaast moet de bodem een uurtje afkoelen, houd hier dus rekening mee.

Ingrediënten

Iedereen klaar? Smullen maar!

  • 200 gram polenta
  • 1 liter water
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 75 gram geraspte kaas
  • 50 gram roomboter
  • 100 ml gezeefde tomatensaus
  • 1 prei
  • 100 gram schouderham (vleeswaren)
  • 7 blaadjes basilicum
  • 1 bol mozzarella
  • 150 gram champignons
  • Peper
  • Zout
  • Knoflookpoeder

Iedereen klaar? Bakken maar!

  1. Maak de bouillon door het water aan de kook te brengen en de bouillonblokjes erbij te doen. Giet daarna voorzichtig de polenta erbij en blijf goed roeren. Als je dit niet doet, krijg je klontjes.
  2. Is de bouillon goed opgenomen? Doe dan nu de boter en kaas (niet de mozzarella!) erbij en blijf goed roeren. Laat het, al roerend, een kleine tien minuten op een zacht vuurtje staan.
  3. Vet een laag bakblik in met een beetje olijfolie en doe de polenta erin. Druk het een beetje aan, zodat je overal een even dikke bodem hebt. Laat het een uurtje afkoelen (buiten de koelkast).
  4. Ben je klaar om verder te gaan? Mooi! Begin dan met het voorverwarmen van de oven op 180 graden.
  5. Maak de prei goed schoon en snijd hem in halve ringen. Bak ze, samen met de schijven gesneden champignons, even kort aan. Zo is de scherpste smaak eraf.
  6. Doe de gezeefde tomaten in een kom, versnipper de basilicum, voeg naar smaak peper (ik deed ongeveer 2 theelepels) en zout (1 theelepel) toe en roer alles goed door elkaar. Smeer dit vervolgens uit over de polenta bodem.
  7. Snijd de ham in kleine vierkantjes en strooi dit samen met de groenten over de tomatensaus. Vervolgens mag je de pizza afmaken met schijfjes mozzarella.
  8. Schuif hem voor 25 minuten in de oven.

Eet smakelijk! 

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

2 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

2 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

2 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

2 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

2 jaar geleden