Diner

Gepofte zoete aardappel met tonijn

Ik hou van zoete aardappel. Maar dan ook echt tot in de puntjes van mijn tenen. Laten we het maar op pure liefde houden. Manlief haat zoete aardappel. Geloof het of niet, maar die mensen heb je dus ook. Deze heerlijke gepofte zoete aardappel met tonijn hebben Mae en ik dus lekker met z'n tweetjes opgepeuzeld.

Het recept is bedoeld voor op de barbecue, maar je kan de zoete aardappel ook prima in de oven poffen. De zomer in ons mooie land stelde weer eens bijzonder weinig voor, dus als je voor die paar mooie dagen die er nog komen je barbecue niet meer uit de stalling wilt halen, kan ik me dat goed voorstellen.

Je poft de zoete aardappel in de oven of op de barbecue!

Ik heb direct 2 zoete aardappels gepoft en daar is dit recept dan ook voor. Uiteraard kan je de aantallen makkelijk verdubbelen of juist halveren.

Ingrediënten voor gepofte zoete aardappel met tonijn

  • 2 zoete aardappels (mooi groot en rond)
  • 20 gram roomboter
  • 125 gram creme fraiche
  • 4 lente-uitjes
  • 1 blikje tonijn
  • 5 cherry tomaatjes
  • 1 theelepel chili vlokken
  • 3 theelepels dille (vers of gedroogd)
  • 1 teen knoflook
  • Zout

Extra benodigdheden:

  • Aluminiumfolie

Iedereen klaar? Bakken maar!

  1. Scheur een stuk aluminiumfolie af en leg in het midden een klontje boter van ongeveer 10 gram. Daarbovenop leg je de zoete aardappel. Pak hem helemaal in en pof hem voor ongeveer een uur op de barbecue of in een oven van 200 graden (hetelucht).
  2. Snijd de lente-ui in ringetjes en de knoflook fijn.
  3. Laat de tonijn uitlekken en dep hem zoveel mogelijk droog. Meng de vis samen met de crème fraiche, dille, chili vlokken, knoflook, lente-ui en het zout.
  4. Haal de zoete aardappel (voorzichtig want bloedheet!) uit zijn zilveren jasje en snijd hem doormidden. Verdeel het tonijnmengsel over beide zoete aardappels.
Het tonijnmengsel zelf is ook superlekker voor op brood!

Je kan deze gepofte zoete aardappel met tonijn warm en koud eten. Als je hem koud eet, raad ik je aan het tonijnmengsel pas toe te voegen als de aardappel is afgekoeld. Geniet ervan!

Maak jij van zoete aardappel liever iets anders? Kijk dan eens naar deze frietjes!

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

2 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

2 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

2 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

2 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

2 jaar geleden