De tijden dat je met de kerstdagen alleen maar vlees, vlees en nog meer vlees at, zijn voorbij. Een overheerlijke en tevens vegetarische bietenmousse met geitenkaas en sinaasappel staat net zo prachtig op jouw kerstmenu als carpaccio of een garnalencocktail.
Niet dat ik streef naar een compleet vegetarische kerstdis, maar een beetje balans tussen alle recepten kan nooit kwaad. Waarom niet kiezen voor een vleesvrij voorgerecht als je bij je hoofdgerecht een mooi stukje vlees uit de pan tovert? Zo dacht ik er dus ook over en daarom maakte ik een lekkere bietenmousse met geitenkaas en sinaasappel.
De smaken klinken bijzonder, maar passen perfect bij elkaar. De biet smaakt lekker zoet, de geitenkaas maakt het zout en de sinaasappel zorgt voor een zure tegenhanger. Het recept is geschikt voor 4 personen.
Ingrediënten voor bietenmousse met geitenkaas en sinaasappel
- 500 gram gekookte biet
- 50 ml slagroom
- 100 gram crème fraîche
- 150 gram geitenkaas + 50 gram voor de garnering
- zout
- 1 sinaasappel
Iedereen klaar? Bakken maar!
- Snijd de biet in kleine stukjes en doe deze samen met de slagroom, crème fraîche en geitenkaas in een blender. Maal alles glad totdat je een stevige, dikke mousse hebt. Proef en voeg vervolgens naar smaak zout toe. De geitenkaas is al zout, maar soms kan een beetje extra zout de smaak net wat meer ophalen.
- Pel de sinaasappel en ontdoe hem zo veel mogelijk van alle velletjes. Per portie heb je een á twee partjes nodig.
- Verdeel de bietenmousse over vier glazen, verkruimel de overgebleven geitenkaas en leg de partjes sinaasappel bovenop.
De bietenmousse met geitenkaas en sinaasappel is het lekkerst als hij goed koud is! Geniet ervan.
Ben jij niet in een bieten- maar wel in een kerststemming? Kijk dan eens naar dit heerlijke kerstrecept.
Geef een reactie