Categorieën Diner

Alles vers: homemade tomatensaus

Een tijdje geleden zeurde ik aan je hoofd over suikers, pakjes en zakjes. Die zijn, logischerwijs, niet goed voor de mens. Maar ja, zaniken dat iets niet gezond is, is makkelijk. Een structurele oplossing bieden is er vaak niet bij. Nee, neem dan deze homemade tomatensaus.

Geen pakjes, geen zakjes, geen toegevoegde suikers. Gewoon simpelweg een heerlijke tomatensaus die iedere boerenpummel kan maken. Heerlijk bij de pasta of als basis in een lasagne. Een betere oplossing om het suikeroverschot tegen te gaan, is er bijna niet.

Ingrediënten

Homemade tomatensaus

  • 4 heule grote vleestomaten
  • 5 knoflookteentjes
  • 2 puntpaprika's
  • Olijfolie
  • (zee)Zout
  • Peper
  • Basilicum

Iedereen klaar? Bakken maar!

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).
  2. Snijd de tomaten in plakken. Vergeet je het kroontje er niet af te halen en het achtergebleven groene puntje er niet uit te snijden?
  3. Halveer de puntpaprika en haal de pitjes eruit.
  4. Als we dan toch zo goed bezig zijn met schoonmaken: ontvel de knoflookteentjes.
  5. Vet een ovenschaal in met olijfolie. Leg de tomaatjes, teentjes en puntpaprika gezellig neer en verdeel 4 eetlepels olijfolie over de groente. Strooi er ook een beetje zout (hooguit een halve theelepel) en peper (naar smaak) overheen.
  6. Schuif dit prachtige, rode plaatje de oven in voor ongeveer 40 minuten. Werp af en toe even een blik naar binnen om te kijken of de groente niet zwart wordt.
  7. Even tussen jou en mij: lekker ruikt het, hè?
  8. Haal de saus to be uit de oven, laat het afkoelen en doe daarna alles, inclusief een 5 blaadjes basilicum, in de blender.
  9. Alhoewel… Bijna alles, je mag 3 teentjes knoflook achterwege laten. Het moet voor de mensen in je omgeving ook een beetje grappig blijven. Blijf net zo lang blenden totdat de saus glad is.
  10. Ben je geen ‘stukjes-mens'? Haal de saus dan nog even door de zeef. Veel prut, velletjes en verdwaalde pitjes haal je er zo uit.

De saus is klaar! Proef nog even goed of extra zout of peper geen must zijn. Het is de perfecte basis voor een lekkere pastasaus: gehakt of kip erbij, groente wikken en klaar is de maaltijd.

Geniet ervan!

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

2 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

2 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

2 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

2 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

2 jaar geleden