De lekkerste recepten

Arretjescake – het leukste kerstrecept om te maken!

Waarschijnlijk is arretjescake helemaal niet aan het kerstfeest te linken, maar door de naam vind ik het toch een heel gezellig kerstrecept! Zou het liggen aan de arrenslee van onze bolbuikige vriend? Wat de oorsprong ook is, het blijft een heerlijk stukje gebak of toetje.

Arretjescake zelf is zo in elkaar gedraaid. Je mixt, smelt en mept. Roert vervolgens alles door elkaar heen en daarna ga je zitten. Voor de deur van de koelkast welteverstaan, want daar moet je hem ruim 2 uur in laten rusten. 

En weet je wat misschien wel het allerfijnste aan arretjescake is, los van de chocolade natuurlijk? Dat je even wat geweld moet gebruiken. Je moet de koekjes mores leren en daar kan je mooi de opgekropte frustratie over je kerstvisite voor gebruiken. Of misschien heb je nog wat pijn over je sinterklaasgedicht te verwerken? Wat het ook is, die koekjes moeten plat!

Ingrediënten voor arretjescake

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 2 eieren
  • 180 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 snufje zout
  • 175 gram kaakjes
  • 60 gram cacaopoeder
  • Decoratie voor op de arretjescake. Ik heb witte chocoladesterretjes gebruikt, maar kleine marshmallows zijn ook leuk.

Iedereen klaar? Bakken maar!

  1. Smelt de boter in een pan en zorg ervoor dat hij niet te bruin wordt.
  2. Klop de eieren samen met de lichtbruine basterdsuiker en het snufje zout 3 minuten tot een luchtig geheel. Het hoeft geen mousse te worden, dus de turbo mag je achterwege laten.
  3. Doe schepje voor schepje de cacaopoeder bij het eimengsel en laat de mixer draaien. Vervolgens voeg je met een dun stroompje de gesmolten boter toe. Mix totdat alles goed opgenomen is.
  4. Breek de kaakjes in kleine stukjes. Ik heb ze in een theedoek gewikkeld en er met een deegroller op geslagen, maar je kan ze natuurlijk ook met de hand verkruimelen. Maak het niet te klein, want je mag de stukjes zien zitten.
  5. Bekleed een cakevorm met bakpapier en stort het beslag daarin. Druk het stevig aan en bestrooi de bovenkant met de decoratie. Zet hem vervolgens voor minimaal 2 uur in de koelkast en heb geduld.

Deze arretjescake kan je natuurlijk bij de koffie of thee eten, maar als toetje is ook erg leuk! Maak dan deze heerlijke gezouten karamelsaus en serveer er ook een bolletje vanille-ijs bij. Geniet ervan! 

Gabriella

Deel
Gepubliceerd door
Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

2 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

2 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

2 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

2 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

2 jaar geleden