Wist je stiekem dat je helemaal geen 4, maar 5 basissmaken hebt? Naast zoet, zuur, zout en bitter zit er ook nog een vakje voor umami op je tong. Deze kanjer maakt je smakenpallet op je tong compleet.
Je kan umami het beste omschrijven als ‘hartig' en een van de producten die daar het beste bij past, is ansjovis. Het visje zo naar binnen werken, is misschien iets te enthousiast. Verwerkt in een borrelhapje, smaakt het des te beter. Wanneer ga jij deze heerlijke toastjes met ansjovisboter maken?
Ingrediënten voor toastjes met ansjovisboter
- 150 gram ongezouten roomboter
- 1 teentje knoflook
- 5 strengetjes ansjovis
- 1 theelepel grove zeezoutkorrels
- 4 takjes verse tijm
- 1 theelepel chili vlokken
Lekker voor erbij:
- toastjes!
Iedereen klaar? Bakken maar!
- Haal de boter 10 minuten van tevoren uit de koelkast, zodat hij op kamertemperatuur kan komen. Snijd het daarna in kleine stukjes en klop het met een mixer luchtig.
- Pel de knoflook en snijd deze fijn. Ook de ansjovis mag klein gesneden worden. De verse tijm ontdoe je van zijn sprietjes door een klein vorkje langs de takjes te halen.
- Spatel de verse blaadjes tijm, fijne knoflook, ansjovis, chili vlokken en het grove zeezout door de boter. Zet het daarna nog even in de koelkast, omdat hij koud toch net iets lekkerder is.
Je kan de ansjovisboter 1 a 2 dagen bewaren in de koelkast, maar ik zou hem gewoon lekker diezelfde avond nog opeten. Ben je meer fan van stokbrood? Dan bak je die gewoon lekker af. Geniet ervan!
Ook deze borrelhapjes zijn erg lekker om te maken!
Geef een reactie