Mae zit onder de rode bultjes en blaasjes. Ik kan er niet meer onderuit: ze heeft nu echt de waterpokken gekregen. Het heerste al een tijdje op het kinderdagverblijf, dus de kans was aanwezig dat die monsterlijke bultjes ook mijn huis zouden binnendringen. Ik zat direct met een hoop vragen. Vanaf wanneer zijn waterpokken besmettelijk? Hoe lang duurt het eigenlijk voordat je er weer af bent? En wat kan je er het beste tegen doen?
De eerste dag viel het nog wel mee met de ellende, maar daarna begon het feest pas echt. De kleine gup werd hangerig, mopperde om niks (en om van alles) en verloor beetje bij beetje haar eetlust.
Hoe ontstaan de waterpokken?
Volgens het RIVM beginnen de waterpokken vaak met lichte koorts en hangerigheid. Het lijkt erop dat je kleintje verkouden wordt en hij of zij voelt zich echt niet lekker. Dit heeft Mae zelf niet gehad, dus wij waren ook verrast door de paddenstoelen-uitbraak.
Daarna komen er rode bultjes. Meestal beginnen die op de romp of op het hoofd. Ik dacht altijd dat ze rond de billen begonnen, maar dat klopt dus niet. Je spot er één en daarna ploppen ze op waar je bij staat. Ik heb flink op de allereerste waterpok gefoeterd, maar dat heeft niet geholpen.
Op de bultjes ontstaan blaasjes en dat zijn de echte boosdoeners. Deze drogen namelijk in en jeuken enorm. Zeer bijzonder: fase 2 en 3 kunnen flink door elkaar lopen. Het is dus mogelijk om nieuwe pokken te ontdekken en ook al korstjes te hebben. De laatste fase duurt ongeveer 10 dagen en met het hele proces ben je 2 weken zoet.
Zijn waterpokken besmettelijk?
Ja. Daar kan het RIVM kort over zijn. Sterker nog, ze noemen de ziekte zeer besmettelijk. De besmetting treedt 2 tot 3 weken op voordat je kindje de eerste symptomen krijgt en het is besmettelijk vanaf 2 dagen voor de bultjes tot en met 7 dagen na het ontstaan van de blaasjes.
Het wordt veroorzaakt door een infectie die in de keel zit en kindjes verspreiden het door te hoesten en niezen. Dat maakt waterpokken besmettelijk en daardoor zie je vaak dat er op een kinderdagverblijf opeens een gigantische uitbraak is.
Hoe erg is het hebben van deze kinderziekte?
93% van de mensen krijgt ze voordat ze 6 jaar oud zijn. En 80% daarvan krijgt ze in extreme vorm. Het hele lichaampje is dan bedekt met vlekjes, korstjes en bultjes. Megazielig, want ze kunnen ook op plekken zitten waar je ze echt liever niet hebt. Denk hierbij aan de mond, rondom de ogen en zelfs in de vagina.
Wat kan je ertegen doen?
Eigenlijk niet zo heel veel, behalve het voor je kindje zo dragelijk mogelijk maken. De jeuk is het vervelendst en dat kan je enigszins bestrijden door een havermoutbadje te maken. Je kan hiervoor zakjes kopen bij de drogist, maar havermout in een washandje doen en dat in het bad leggen, werkt ook prima.
Daarnaast heb ik KidsClin CoolMousse voor kinderen met waterpokken aangeschaft en mezelf heel streng toegesproken. Dat laatste was nodig omdat ik alles graag op de hoogste versnelling doe. Snel even dit, snel even dat. Mae vindt dat normaal gesproken niet zo erg, maar zieke kindjes worden blij van knuffels, kusjes en bankhangen, niet van de speeltuin en boodschappen doen. Overigens had ik hier wel een flinke wake-upcall van mijn vriendin (tevens relativeringscoach) voor nodig.
Nog een ‘leuk' feitje over de waterpokken: je kan bijhouden waar ze op dit moment heersen!
Heeft jouw kleintje al waterpokken gehad? En zo ja, wat heb je ertegen gedaan?
Geef een reactie