Zal ik eerlijk met je zijn? Waarschijnlijk ontdekt manlief door deze blog dat ik aan wasbare luiers denk voor onze tweede spruit. Ik zie hem namelijk, uit praktisch oogpunt, nog niet met wasbare luiers in de weer en daarnaast is hij ook op een andere manier begaan met het milieu dan ik. Maar toch ben ik wel megageïnteresseerd in de duurzame vervanger van de wegwerpluier.
Wat is een wasbare luier?
Een wasbare luier is een broekje met een inlegvel dat je na de verschoning van je baby in de was gooit. Je hebt ook wasbare luiers die uit een stuk bestaan en die je dus ook in z'n geheel in de wasmachine doet. Hierdoor kan je beide exemplaren vaak gebruiken en zijn ze dus recyclebaar. Voor de komst van de wegwerpluier hadden nieuwbakken ouders natuurlijk ook wasbare luiers, maar die bestonden vaak uit doeken en waren lang niet zo makkelijk (en hygiënisch) als de wasbare varianten van tegenwoordig.
Wat zijn de voor- en nadelen van een wasbare luier?
Nu ik me er iets meer in aan het verdiepen ben, kom ik erachter dat wasbare luiers voor- en nadelen hebben.
De voordelen:
- Het is veel beter voor het milieu. Dit vind ik echt een groot voordeel, aangezien ik een kindje op de wereld zet en ik graag wil dat dit kindje ook nog een aarde heeft om straks op te leven.
- Op den duur is een wasbare luier goedkoper. De investering is in eerste instantie flink, omdat je natuurlijk een behoorlijk aantal broekjes nodig hebt. De Consumentenbond heeft berekend dat je aan ongeveer € 830,- moet denken, waarvan de aanschaf al de helft is.
- De billen van de baby blijven zachter, omdat het materiaal wat tegen het kontje zit, ook zachter is. Hierdoor ontstaat er ook minder vaak luieruitslag.
De nadelen:
- Het kan nogal een gedoe zijn, helemaal midden in de nacht. Een wegwerpluier gooi je direct weg en trek je zo weer aan, maar een wasbare luier moet je eerst nog voorzien van een inlegvel. Daarnaast heb je flink wat extra was, aangezien je ook de luiers nu in de wasmachine moet mikken.
- De aanschafprijs is behoorlijk. Een pak luiers kost een tientje, maar voor een beginset wasbare luiers ben jij het veertigvoudige kwijt. Daarnaast moet je de duurzame variant wel met het kindje mee laten groeien, waardoor je ook vaker nieuwe broekjes moet aanschaffen.
- Zijn oppasoma's en -opa's ook bereid om met wasbare luiers te werken en hoe denkt de kinderopvang erover? Vind jij het niet erg dat je kindje op die dagen wel wegwerpluiers draagt? Ook vragen om over na te denken.
Zelf ben ik er nog steeds niet uit. Mijn duurzame hart zegt sowieso wasbare luiers, maar ik ben bang dat het gebruikersgemak van wegwerpluiers de strijd op den duur toch gaat winnen. Dat zou ik dan weer heel erg zonde van de investering vinden. Ik denk er nog even over na! Heb jij ervaring met wasbare luiers en wil je dit met ons delen? Vertel jouw verhaal dan in de comments!
Geef een reactie