In de categorie ‘dingen die ik niet op het hoofd van mijn dochter wil zien' scoort een teek toch echt wel heel hoog. Onze hond Toeter barstte er vorige jaar van en die griezels bij hem verwijderen, vond ik al geen pretje. Toen ik er echter een op het hoofdje van Mae zag zitten, kreeg ik bijna een rolberoerte. Help, mijn kind heeft een teek!
Ik had het plekje wel al eerder gezien, maar dacht dat het gewoon een korstje was. Totdat ik naast haar zat, recht op haar bolletje keek en ontdekte dat het plekje pootjes had. Bij die aanblik voelde ik spontaan de grijze haren tevoorschijn komen. Een. Echte. Teek. Bij Mae, op haar hoofd. Waarom!?
Mijn kind heeft een teek en mijn man stress
Gelukkig bewaarde ik de rust iets meer dan mijn man, want hij hing al bijna met 112 aan de lijn. Wim kan heel veel hebben, maar zodra het over Mae gaat schiet hij volledig in de stress.
Ik wist waar de tekenpen was, maakte die goed schoon en probeerde Mae af te leiden met een filmpje van Nijntje. Zodra zij dat konijn voorbij ziet huppelen kan de wereld vergaan zonder dat ze het opmerkt, dus dat pakte goed uit. Ik was toen nog redelijk optimistisch en ging er, als geoefende tekenverwijderaar-bij-honden, vanuit dat ik hem zo verwijderd had. Helaas bleek de teek te klein om vast te ‘knijpen' en verpletterde ik hem.
Huisartsenpost
Dit ging niet volgens plan en met complete doemscenario's over de ziekte van Lyme in mijn hoofd, hing ik al vrij snel met de Huisartenpost aan de lijn. “Help, mijn kind heeft een teek!” was letterlijk het eerste wat ik zei nadat ik mijn naam had genoegd.
Gelukkig hoefden we niet langs te komen. De assistente aan de telefoon was supervriendelijk, vroeg honderduit en raadde ons daarna om de volgende dag naar de huisarts te gaan. Wel moesten we in de gaten houden dat Mae niet suf of koortsig werd. Zodra ze ander gedrag ging vertonen, moest ik direct terugbellen.
De dag erna is het restje teek er alsnog afgevallen en kreeg Mae antibiotica om eventuele infecties te voorkomen.
Heeft je kind een teek? Ga dan zo te werk
Het is belangrijk om altijd je kind te controleren als ze in het gras, bos of andere natuur heeft gespeeld. Daar ging het bij ons een beetje mis. We rolden wel door het gras, maar ik verzuimde de check te doen. Stom! En dat gebeurt me ook niet nog een keer.
Heeft je kind een teek? Voer dan deze stappen uit:
- Kijk of je de teek zelf weg kan halen met een schone tekenpen. Heb je hier geen vertrouwen in? Vraag het dan aan iemand anders of raadpleeg een arts.
- Zit de teek er langer dan 24 uur in? Neem dan sowieso contact op met de (huis)arts.
- Is de teek niet volledig verwijderd? Geef dit altijd direct door aan de (huis)arts.
- Schrijf de datum waarop je de teek gevonden hebt, op in je agenda. Noteer hierbij ook de datum waarop je kind de teek heeft opgelopen.
- Hou in de gaten of je kleine wup zich anders gaat gedragen. Denk hierbij aan hangerigheid of koorts.
- Controleer (het liefst 2 maanden lang) of er geen veranderingen van de huid rondom de beet te zien zijn, zoals bijvoorbeeld een rode streep.
Vooralsnog lijkt het bij ons gelukkig goed af te lopen en heeft Mae er niets aan over gehouden. Toch check ik tegenwoordig extra vaak of ik niet zo'n griezel bij d'r zie.
Geef een reactie