Ik hou van zoete aardappel. Maar dan ook echt tot in de puntjes van mijn tenen. Laten we het maar op pure liefde houden. Manlief haat zoete aardappel. Geloof het of niet, maar die mensen heb je dus ook. Deze heerlijke gepofte zoete aardappel met tonijn hebben Mae en ik dus lekker met z'n tweetjes opgepeuzeld.
Het recept is bedoeld voor op de barbecue, maar je kan de zoete aardappel ook prima in de oven poffen. De zomer in ons mooie land stelde weer eens bijzonder weinig voor, dus als je voor die paar mooie dagen die er nog komen je barbecue niet meer uit de stalling wilt halen, kan ik me dat goed voorstellen.
Ik heb direct 2 zoete aardappels gepoft en daar is dit recept dan ook voor. Uiteraard kan je de aantallen makkelijk verdubbelen of juist halveren.
Ingrediënten voor gepofte zoete aardappel met tonijn
- 2 zoete aardappels (mooi groot en rond)
- 20 gram roomboter
- 125 gram creme fraiche
- 4 lente-uitjes
- 1 blikje tonijn
- 5 cherry tomaatjes
- 1 theelepel chili vlokken
- 3 theelepels dille (vers of gedroogd)
- 1 teen knoflook
- Zout
Extra benodigdheden:
- Aluminiumfolie
Iedereen klaar? Bakken maar!
- Scheur een stuk aluminiumfolie af en leg in het midden een klontje boter van ongeveer 10 gram. Daarbovenop leg je de zoete aardappel. Pak hem helemaal in en pof hem voor ongeveer een uur op de barbecue of in een oven van 200 graden (hetelucht).
- Snijd de lente-ui in ringetjes en de knoflook fijn.
- Laat de tonijn uitlekken en dep hem zoveel mogelijk droog. Meng de vis samen met de crème fraiche, dille, chili vlokken, knoflook, lente-ui en het zout.
- Haal de zoete aardappel (voorzichtig want bloedheet!) uit zijn zilveren jasje en snijd hem doormidden. Verdeel het tonijnmengsel over beide zoete aardappels.
Je kan deze gepofte zoete aardappel met tonijn warm en koud eten. Als je hem koud eet, raad ik je aan het tonijnmengsel pas toe te voegen als de aardappel is afgekoeld. Geniet ervan!
Maak jij van zoete aardappel liever iets anders? Kijk dan eens naar deze frietjes!
Geef een reactie