Venkelsalade met gerookte haring was niet mijn eerste keuze, dat moet ik toegeven. Toen ik mijn moeder namelijk vertelde dat ik een salade met gerookte haring moest bedenken en de combinatie met rode biet wel leuk vond, zei ze: “Nee toch, niet weer met rode biet!? Dat leerden wij 30 jaar geleden op school al.” Zoals je begrijpt, verdween het krootje van het toneel. Gelukkig kwam er iets veel lekkerders voor terug!
De salade is simpel, maar o zo lekker. Doordat de smaken stevig zijn, heb je niet veel ingrediënten nodig. De anijs die je scherp proeft in de venkel, past perfect bij het vettige van de vis. De frisse citroen in de olijfolie maakt er helemaal een feestje van, en dan heb ik het nog niet eens over de dille!
Het is een perfect bijgerecht of een heerlijk lichte lunch. Al te lang bewaren zou ik deze venkelsalade met gerookte haring niet. Hij is het lekkerst als je hem direct naarbinnen schuift.
Ingrediënten voor venkelsalade met gerookte haring
- 1 venkel
- 250 gram gerookte haring
- 2 eetlepels citroen olijfolie
- Verse dille
Iedereen klaar? Bakken maar!
- Boen de venkel goed schoon en snijd hem in dunne plakken. Heb je niet zo'n vaste hand? Dan kan je hem ook wat grover raspen.
- Als je gekozen hebt voor gerookte haring met olijfolie, dep je hem eerst goed droog. Vervolgens pluis je hem een beetje uit, zodat je allemaal losse stukjes hebt.
- Verdeel de venkel over het bord en strooi daar de gerookte haring overheen. Vervolgens druppel je de olijfolie met citroen eroverheen.
- Als laatste voeg je, naar smaak, de verse dille toe.
Supersimpel, maar echt ontzettend lekker. Ik moest dooreten om te voorkomen dat Mae mijn bordje ook naar binnen schoof. Geniet ervan!
Maak jij liever een andere salade? Kijk dan eens hier.
Geef een reactie