De liefde van de vrouw gaat door de maag. Ja, dat spreekwoord is echt niet alleen van toepassing op mannen, hoor. Deze vrouw wordt intens gelukkig van lekker eten en daar hoort een goed stuk boterkoek zeker bij. Na het enorme succes van mijn mokka-variant, besloot ik een nieuwe smaak te proberen. En zo zag deze limoen-kokosboterkoek het levenslicht.
Boterkoek is een van de meest simpele baksels op deze aarde en ook nog eens supersnel gemaakt. Het enige wat je moet doen, is even wachten totdat hij volledig is afgekoeld. Ik weet als geen ander dat dit best een grote opgave is, maar geloof me: goed koud is hij een stuk lekkerder.
De limoen-kokosboterkoek kan je ongeveer een dag of 3 bewaren in de koelkast. Met de nadruk op ‘kan', want hem in één keer naar binnenschuiven is natuurlijk ook gewoon een optie.
Ingrediënten voor limoen-kokosboterkoek
- 200 gram ongezouten roomboter
- 250 gram bloem
- 200 gram witte basterdsuiker
- Een snufje zout
- 1 ei
- 2 limoenen
- 60 gram kokosrasp
Iedereen klaar? Bakken maar!
- Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).
- Snijd de koude boter in stukjes en doe deze samen met de suiker en een snufje zout in een beslagkom. Mix alles goed door elkaar, totdat je een soort van luchtig beslag hebt.
- Rasp de schil van 2 limoenen en voeg deze toe aan de boter. Ook het sap van 1 limoen mag daarbij. Tik hierboven het eitje stuk en mix alles heel kort nog even door elkaar.
- Weeg de bloem en kokos af en voeg dit toe aan het beslag. Kneed alles met de hand goed door elkaar, tot er 1 bal ontstaat.
- Bekleed een bakvorm (ik neem altijd een gewone taartvorm, maar je hebt ze ook speciaal voor boterkoeken) met bakpapier en druk het deeg op de bodem. Zodra alles goed is verdeeld, maak je met een vork een ‘rastertje'.
- Schuif hem nu voor 30 minuten in de oven. Zodra hij klaar is, bak ik de limoen-kokosboterkoek ook altijd nog 2 minuten op 200 graden, zodat hij een mooi bruin bovenkantje krijgt.
Laat de boterkoek goed afkoelen voordat je hem aansnijdt. Geniet ervan!
Geef een reactie