Is dit het allerbeste moederdag recept ooit? Ga jij hier de harten van ontelbare prachtige, inspirerende, waardevolle en sterke vrouwen mee veroveren? Ja. Gewoon keihard ja. Deze mokka boterkoek is namelijk zo lekker dat je geen betere ode aan je moeder kan bedenken dan dit. En dit moederdag recept is ook nog eens zo makkelijk dat je echt geen uren in de keuken staat.
Natuurlijk kan je de mokka boterkoek ook prima maken als het geen moederdag is en je gewoon zelf wat lekkers wil eten. Hij is het lekkerst als je hem een paar uur in de koelkast laat staan. Dan wordt hij zo heerlijk knapperig.
Nog een tip van Flip: ik gebruik een ei in mijn boterkoek, zodat hij wat smeuïger wordt. De meeste boterkoekrecepten bevatten geen ei en zijn daardoor iets steviger. Als jouw voorkeur uitgaat naar dat laatste, dan kan je het ei ook makkelijk weglaten.
Ingrediënten voor de mokka boterkoek
- 200 gram ongezouten roomboter
- 250 gram bloem
- 100 gram lichtbruine basterdsuiker
- 100 gram donkerbruine basterdsuiker
- 1 ei
- 100 gram oploskoffie (ik gebruikte deze oploskoffie)
- Een snufje zout
Voor de koffieroom
- 250 ml slagroom
- 50 gram lichtbruine basterdsuiker
- 17,5 gram (1 sachet) oploskoffie
- Koffieboontjes
Iedereen klaar? Bakken maar!
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Snijd de boter in kleine stukjes en doe daar beide kleuren suiker en en snufje zout bij. Mix alles met een staafmixer tot een luchtig geheel.
- Voeg vervolgens de oploskoffie en het ei toe. Daarna haal je nog een keer de handmixer eroverheen. Proef meteen of je de koffiesmaak sterk genoeg vindt. Zo niet, dan doe je er nog wat extra oploskoffie bij.
- Zeef de bloem en kneed deze vervolgens met de hand door het deeg. Je kneedt net zolang totdat je 1 bol hebt.
- Beleg een bakblik met bakpapier en verdeel de bol met deeg over de bodem. Daarna maak je er met een vork ruitjes in. Bak de mokka boterkoek in 30 minuten bruin.
- Klop de slagroom samen met de lichtbruine basterdsuiker en de oploskoffie stijf.
- Laat vervolgens de boterkoek helemaal afkoelen voordat je de koffieroom erop doet. Maak het af met koffieboontjes.
Je kan deze onwijs lekkere mokka boterkoek ongeveer 3 dagen bewaren in de koelkast. Geniet ervan!
Maak je liever een ander boterkoekrecept? Kijk dan eens hier.
M. V. D. says
Wat een heerlijk recept. Alleen 1 vraag, gebruik je alleen de poeder vd oploskoffie of maak je er eerst koffie van?
Gabriella says
Dankjewel! Ik ben blij dat je het een fijn recept vindt. Je gebruikt echt de poeder en maakt hier niet eerst koffie van. Het gaat dus echt als poeder bij de boter.
Sonja van der Does says
wanneer ik het recept goed bekijk denk ik dat het recept qua oploskoffie niet helemaal klopt, 100 gram oploskoffie is namelijk heel veel, ik gebruik de oploskoffie van ah (zie link) en op de site staat dat er 90 gram inzit, ik heb een potje met inhoud van 100 gram, het zou dus betekenen dat er een heel potje in moet. ik heb gelukkig wel bakervaring maar mensen die dat niet hebben gooien er misschien wel zo’n heel potje in, dus misschien moet je toch even het recept doorlopen en evt aanpassen, verder vind ik het wel lekker hoor
Gabriella says
Hi Sonja, dankjewel voor je reactie. Jij hebt inderdaad een andere oploskoffie dan die ik altijd gebruik voor dit recept. Ik voeg namelijk die van Nescafé toe en die is heel wat milder dan die van de AH. Daarom heb ik ook de link bij dit recept gezet, zodat je vooraf weet met welke oploskoffie ik heb gebakken. Daarnaast geef ik ook aan dat proeven tussendoor belangrijk is. De een wordt heel blij van een stevige kick en voor een ander mag dat wel wat minder. Wellicht dat jij deze boterkoek ‘zachter’ wat lekkerder vindt! Groetjes, Gabriëlla