Stoofvlees uit de slowcooker is perfect voor luie mensen. ‘s Ochtends bereid je het een en ander voor en je stopt de stekker in het stopcontact. Een paar uur later geniet je van een heerlijke maaltijd waar je je vingers bij aflikt. Dit fijne bordje met stoofvlees uit de slowcooker is dan ook het perfecte recept als je liever niet te lang in de keuken staat.
Deze maaltijd is geschikt voor 3 tot 4 personen en het is mogelijk om het in te vriezen. De smaak wordt er intenser van, maar ik vind dat je het aan het vlees wel proeft. Het allerlekkerst is het dus om het meteen naar binnen te schuiven.
Mag stoofvlees uit de slowcooker eigenlijk wel?
Wanneer mag stoofvlees eigenlijk zo genoemd worden? Daar zijn de meningen over verdeeld. Volgens mijn oma kan het namelijk alleen zo heten als het uit de ouderwetse pan komt. Stoofvlees uit de slowcooker is eigenlijk not done. Daar trek ik me natuurlijk niets van aan. Helemaal niet omdat ik weet dat stoofvlees officieel zo genoemd mag worden als het ‘vlees is dat op een laag vuur gedurende langere tijd gegaard is'. Nou, daar kan mijn heerlijke maaltje uit de slowcooker prima voor door.
Ingrediënten voor stoofvlees uit de slowcooker
- 500 gram (runder)riblappen (geen magere nemen, want dat is niet zo lekker in een stoofpotje)
- 30 gram bloem
- Een klontje ongezouten roomboter
- 300 gram champignons
- 250 gram wortels
- 1 paprika (kleur mag je zelf kiezen)
- 1 courgette
- 2 flinke uien
- 2 blikjes tomatenpuree
- 100 ml kokend water
- 2 tenen knoflook
- 5 kruidnagels
- 2 laurierblaadjes
- 3 theelepels ras el hanout kruiden
- Zout naar smaak
Iedereen klaar? Bakken maar!
- Snijd de riblappen in even grote, vierkante blokjes en bestuif ze met bloem. Snipper de ui en plet de knoflook. Doe een klontje roomboter in een koekenpan en bak deze 3 ingrediënten op een laag vuur hooguit een paar minuten om en om bruin.
- Snijd de paprika, wortels, champignons en de courgette in (niet al te kleine) stukjes.
- Doe het vlees met de uien, de knoflook, de jus en de groenten in de slowcooker. Ook de tomatenpuree, het water, zout en ras el hanout-kruiden mag je hierbij doen. Roer alles goed door elkaar heen. Als laatste doe je de kruidnagel en het laurierblad erbij.
- Laat de slowcooker minimaal 6 uur op stand 1 en nog minimaal 1 uur op stand 2 staan. 15 minuten voordat je aanschuift, haal je de deksel van de pan, zodat je stoofpannetje wat vocht kwijt kan. Is je saus erg dun? Roer er dan een klein beetje maizena doorheen.
Ik maakte er aardappelpuree bij, maar je kan natuurlijk ook rijst, gekookte aardappels of polenta maken. Geniet van het stoofvlees uit de slowcooker!
Maak jij liever een ander recept uit de slowcooker? Kijk dan eens hier!
Geef een reactie