Soms heb je weleens ideeën waarvan je denkt: waarom krijg ik hier potverdorie geen Nobelprijs voor? Deze overheerlijke boterkoek met sinaasappel valt in die categorie. Ik werd op een ochtend wakker en dacht: dit moet ik eens proberen. Wonderwel werd hij net zo lekker als dat ik in mijn hoofd had en tada: hier is het recept voor jou. Wanneer schuif jij dit pareltje de oven in?
Ingrediënten
- 200 gram ongezouten roomboter
- 200 gram witte basterdsuiker
- 250 gram bloem
- 2 eieren
- De rasp van 3 sinaasappelen
- Het sap van 1 sinaasappel
Iedereen klaar? Bakken maar!
- Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).
- Haal de boter op tijd uit de koelkast zodat hij op kamertemperatuur kan komen. Snijd hem vervolgens in blokjes. Op deze manier gaat het kneden een stuk soepeler.
- Rasp de schil van 3 sinaasappelen, maar zorg ervoor dat je alleen het oranje gedeelte pakt. Het witte is namelijk wat bitter.
- Knijp 1 sinaasappel uit en doe deze samen met de blokjes boter, de rasp en het suiker in een kom. Kneed alles goed door elkaar en proef stiekem een klein beetje van het beslag. Vind je dat er nog niet genoeg sinaasappelsmaak aan zit? Doe er dan nog een beetje rasp bij. Geen sap, want dan wordt het beslag te nat.
- Doe 1 ei en het bloem bij het beslag en kneed alles weer goed door elkaar heen.
- Bekleed een bakvorm met bakpapier en verdeel met een vork of lepel het boterkoekbeslag over de vorm. Klop het overgebleven eitje los en bestrijk de bovenkant van je boterkoek met dit mengsel. Zo kleurt hij mooi bruin.
- Schuif hem voor 40 minuten in de oven in, maar kijk ondertussen wel een paar keer! Wie weet heeft jouw oven de turbostand aan en wordt hij sneller bruin dan je verwacht.
Laat de boterkoek met sinaasappel eerst buiten de oven afkoelen en zet hem daarna nog voor minimaal 2 uur in de koelkast. Geniet ervan!
Geef een reactie