Hoe snel verdwijnt je spiermassa? Die vraag spookte door mijn hoofd toen het sporten een tijdje op een lager pitje stond. Of beter gezegd: het pitje was gewoon uit. Voor het eerst sinds ik weer begonnen was, ben ik 2 weken niet naar de sportschool geweest. Ik was zo intens moe dat ik het gewoon niet kon opbrengen. Mijn zorgvuldig gekweekte spierballen zouden vast verdwenen zijn, dat wist ik zeker. Maar hoe snel gaat dat nou echt?
Om maar met het goede nieuws in huis te vallen: na 2 weken geen krachttraining ben jij (en ik dus ook niet) echt je spierballen nog niet kwijt. Sterker nog, het kan zijn dat er na 14 dagen nog maar heel weinig veranderd is en dat de rust juist goed voor je is.
Hoe snel verdwijnt je spiermassa echt? Spiermassa versus spierkracht
Er is een groot verschil tussen spiermassa en spierkracht. Het eerste zorgt ervoor dat jij een bolletje op je bovenarmen hebt of glutes waar je u tegen zegt. Spierkracht is juist hoe sterk je bent. Ken je zo nog, die iele ventjes op de middelbare school die je zo wegblies, maar die bij gym wel opeens 100 keer konden opdrukken? Die hebben veel spierkracht (en uithoudingsvermogen) en weinig spiermassa.
Hoe snel verdwijnt je spiermassa echt?
Spiermassa verdwijnt wel veel sneller dan spierkracht. Het is goed mogelijk dat je biceps na een kleine 4 weken steeds iets minder zichtbaar worden. Je spiermassa moet uitgedaagd blijven om zijn mooie, grote vorm te houden. Bij spierkracht zit het net iets anders. Dit blijft een stuk makkelijker intact. Je kan gerust 6 weken rust houden, zonder dat je veel spierkracht inlevert. Pas na 8 weken begint de situatie te veranderen en bestaat de kans dat je opeens een stuk minder gewicht kan liften in de sportschool. Het is dus niet gek dat ik voor mijn bevalling een deadlift deed met 60 kg en daarna niet verder kwam dan 40 kg. Het kostte me flink wat trainen om een PR met 90 kg te zetten.
Ja, en je spiergeheugen dan?
Er bestaat inderdaad ook nog zoiets als spiergeheugen. Wanneer je een minimaal een jaar consistent traint (dus steevast een x aantal keer in de sportschool te vinden bent en alle spiergroepen evenveel uitdaagt), bouw je spiergeheugen op. Als je dan een pauze neemt en vervolgens het trainen weer oppakt, hebben die intelligente spieren van je door wat ze aan het doen zijn. Je spierkracht en -massa zal dan sneller terugkeren.
Ik kan dus met een gerust hart mijn vertrouwde plekje in de sportschool weer opzoeken. En jij, durf jij nu ook weer aan de slag te gaan?
Geef een reactie