Als de goedheiligman een voet aan land zet, ontstaan er per direct twee groepen mensen. Nee, ik heb het zeker niet over zwarte piet (die discussie voeren ze maar lekker ergens anders), maar over de kruidnoten- versus pepernotenlovers! Zelf hoor ik overduidelijk bij de eerste groep. Natuurlijk kan ik een goede pepernoot waarderen, maar kruidnootjes.. dat zijn die echte echte. Daarom hierbij een recept om ze zelf te maken!
Ingrediënten
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 110 gram koude (room)boter
- 125 gram donkerbruine basterdsuiker
- 6 eetlepels melk
- Een mespunt zout
- 5 theelepels speculaas- en koekkruiden
Iedereen klaar? Bakken maar!
- Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).
- Doe het zelfrijzende bakmeel, de basterdsuiker, het zout en de speculaas- en koekkruiden in een kom en mix deze droge ingrediënten door elkaar.
- Snijd de koude boter in kleine stukjes.
- De melk en boter mogen bij de droge ingrediënten. Je mag nu met je handen aan de slag. Kneed alles goed door elkaar, maar doe dit snel. De boter mag namelijk niet te warm worden door de temperatuur van je handen.
- Merk je dat het beslag na het kneden toch iets te warm is? Zet het dan een half uur in de koelkast. Ik vond het daarna sowieso makkelijker om de kruidnoten te rollen.
- Maak van het beslag balletjes ter grootte van een… kruidnoot 🙂 Als je echt mooie rondjes maakt, haal je er tot wel 75 kruidnoten uit.
- Schuif ze voor 25 minuten in de even.
Even afkoelen en dan… Genieten maar!
Astrid says
Weet je wat ook lekker is? Er een klein beetje stroop doorheen doen (en wat minder suiker erin)! Ik heb ze stiekem een paar weken geleden al gemaakt, heerlijk!
Gabriella says
Ohhh, dat klinkt ook echt heerlijk! Ga ik ook eens proberen 🙂 Worden ze daar wat taaier van?
Gabriella says
(2 minuten voor het begin van de dienst; netjes :D)